Francesco Militello Mirto / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nagyvilág koronavírus

Olaszország már szeptember végére elérheti a nyájimmunitást

Az eddigi kilenc hónapról egy évre hosszabbítanák Olaszországban a két adaggal átoltottak védettségének érvényességét. Az intézkedéssel azt próbálják elkerülni, hogy az év elején beoltottaknak – főleg egészségügyi dolgozóknak – már ősszel be kelljen adni a harmadik adag vakcinát. Az olaszok egy jelentős része ugyanis még első vagy második dózist sem vette fel – írja az MTI az olaszországi sajtóra hivatkozva.

A javaslatot a héten az egészségügyi operatív csoport véleményezi, de a római kormány a védettségi igazolás érvényességének meghosszabbítását már a parlament szeptember 6-i ülésén szándékozik bejelenteni. A kormány ezen kívül kezdeményezi az oltottság kötelezővé tételét bizonyos szakmai kategóriák számára. A kötelezettség mostanáig csak az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat érintette: az oltást megtagadó orvost vagy tanárt más, a betegektől és a diákoktól távoli munkakörbe helyezhetik át, de állásából is felfüggeszthetik. További tervezett intézkedés, hogy a társadalombiztosítás nem fedezné az oltás nélkül karanténba helyezett munkavállalók betegszabadságát.

Az országos oltási ütemezéssel megbízott kormánybiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy szeptember végére az országban érhetik el a nyájimmunitást.

Ez a lakosság nyolcvan százalékának átoltását jelenti. A hatvanmilliós országban eddig 36,6 millióan kapták meg mind a két adag védőoltást, ami a 12 év feletti lakosság 67,6 százalékával egyenlő. A napi esetszám jelenleg hatezer körül mozog, de a nyáron jelentősen csökkent a naponta végzett tesztelések száma. A kórházban kezelt betegek száma a járványkorlátozások június végi oldásától kezdve fokozatosan emelkedik: jelenleg több mint négyezren vannak kórházban, több mint ötszázan intenzív osztályon. A halottak napi száma ismét túllépte a hatvanat, és a 2020 februárja óta elhunytak száma a következő napokban elérheti a 129 ezret, amely Európában a második legmagasabb Nagy-Britannia mögött.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Mario Draghi kormányfő az Olaszországba érkezett több mint háromezer afgán menekült minél előbbi beoltását rendelte el.

Ajánlott videó