Nagyvilág

Magyarországra érkezett 240 afgán menekültet szállítanak Röszkére és Tompára

MTI / EPA
MTI / EPA

A Belügyminisztérium szerda délelőtti sajtóközleménye szerint elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő afgánok csoportját szállítja. Mint írják, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok újabb csoportját szállítják az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba.

A tájékoztatás szerint

114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

Hozzáteszik, az objektumokba érkezésüket követően személyenként újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése.

Korábban 173 afgán menekülttel érkezett meg Magyarországra egy repülőgép:

Kapcsolódó
170 Afganisztánból kimentett emberrel a fedélzetén megjött a WizzAir gépe
A repülőgép az üzbegisztáni Bukharából indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik