Nagyvilág

Titokban találkozott a tálibokkal a CIA igazgatója

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Joe Biden amerikai elnök a jelek szerint Kabulba küldte a kémfőnökét, hogy tárgyaljon a tálibok tényleges vezetőjével – írja névtelen forrásokra hivatkozva több amerikai lap. A források szerint a találkozó hétfőn volt, William Burns, a CIA igazgatója Abdul Gáni Baradarral, a Talibán társalapítójával találkozott. Baradar múlt kedden tért vissza Katarból a dél-afganisztáni Kandahárba, amely 1996 és 2001 között a tálibok fővárosa volt.

Az NBC News azt írja, a CIA nem volt hajlandó kommentálni a találkozót, arra hivatkozva, hogy az ügynökségnek nem dolga az igazgató utazásaival és tárgyalásaival foglalkozni.

Két amerikai forrás a lapértesülések szerint arról is beszélt, Joe Biden várhatóan kedden hozza meg a döntést arról, hogy elhalasztja-e az amerikai erők kivonulására meghatározott augusztus 31-i határidőt. Az elnököt az utóbbi időben sok kritika éri az Afganisztánban kialakult helyzet miatt. Egyre többen sürgetik a csapatkivonás késleltetését mindaddig, amíg ki nem menekítik az országban tartózkodó amerikaiakat, a nyugati kapcsolataik miatt veszélyeztetett afgánokat és másokat, akik a tálib hatalom elől menekülni kényszerülnek.

A két amerikai forrás szerint aggodalomra ad okot, ha Washington változtatni próbál a határidőn, mert félő, hogy ebben az esetben a tálibok lecsapnak a még Afganisztánban tartózkodó külföldiekre. A tálib hatalom ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy bármilyen késedelem veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve.

A tálib mozgalom fegyveresei augusztus 15-én, mindössze tíz napos harc árán vették át a hatalmat az ország felett, azóta emberek ezrei próbálnak menekülni Afganisztánból, ahol szélsőséges iszlamista állam alapítására lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik