Nagyvilág

Húszezer afgán menekültnek ajánl lakhatást az Airbnb

Lilian Cazabet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Lilian Cazabet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Húszezer afgán menekültnek biztosít szállást világszerte az Airbnb online közösségi platform – közölte kedden a cég, melynek vezetője szerint az akcióval korunk egyik legnagyobb humanitárius válságára kívánnak reagálni. Brian Chesky, a vállalat vezérigazgatója a BBC News szerint hozzátette, reméli, hogy ezzel más üzletembereket is inspirálni tud, hiszen

nincs vesztegetni való idő.

A vállalat ajánlatát, mint írják, azonnal indítják, ennek érdekében helyi civil szervezeteket is megkeresnek, hogy minél hatékonyabban tudják kielégíteni a szükségleteket.

Bár fizetni fogunk ezekért a szállásokért, ezt nem tehetnénk meg vendéglátóink nagylelkűsége nélkül

– fogalmazott a cég vezetője.

Az akciót az Airbnb pénzéből, Chesky magánvagyonából és az Airbnb.org menekültügyi alapjának adományaiból finanszírozzák majd. A vállalat azt is közölte, hogy hamarosan további részleteket tesznek közzé arról, hogyan is segíthetnek a lakástulajdonosok a menekülteknek.

Az Airbnb-lakásokat üzemeltető ingatlantulajdonosokat már régóta ösztönzik arra, hogy adományokkal segítség a válságban lévő embereket. A programot még 2012-ben, a Sandy hurrikán idején indították, amikor csak New York-ban több mint ezer embernek volt szüksége átmeneti szálláshelyre. A vállalat állítja, azóta több mint hetvenötezer embernek segítettek ilyen módon.

A cég 2017-ben indította el Nyitott Házak nevű kezdeményezését, amelynek keretében a befogadó közösség ingyen ajánlhatja fel otthonát a katasztrófák vagy háborús konfliktusok elől menekülőknek.

Az Airbnb eddig segítséget nyújtott mások mellett a mexikóvárosi földrengés, a kaliforniai erdőtüzek, az ausztráliai bozóttüzek és más katasztrófák által érintett embereknek. A vállalat külön erre a célra hozta létre az Airbnb.org néven független nonprofit szervezetét, amelynek célja, hogy segítse az embereket a lakások megosztásában válság idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik