Nagyvilág

Biden nem hosszabbítja meg az afganisztáni kivonulás határidejét

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Joe Biden amerikai elnök nem tervezi meghosszabbítani az afganisztáni csapatkivonásra kitűzött augusztus 31-i határidőt – írja az MTI a The Hill című, kongresszusi ügyekkel foglalkozó lapra hivatkozva.

Az értesülést egy meg nem nevezett magas rangú kormánytisztviselő is megerősítette. A forrás szerint Biden a nemzetbiztonsági csapatával való egyeztetést követően hozta meg a döntést, figyelembe véve a biztonsági kockázatot, amelyet a további maradás jelentene. Az elnök ugyanakkor készenléti terveket is kért arra az esetre, ha a helyzet megváltozna, és több időre lenne szükség.

Boris Johnson brit miniszterelnök az MTI szerint a G7 csoport Afganisztánról szóló online csúcsértekezletét követő nyilatkozatában megerősítette a hírt.

Az amerikai csapatok kivonására Joe Biden eredetileg szeptember 11-ét jelölte ki az idén április közepén. Ez szimbolikus időpont lehetett volna, hiszen éppen azon a napon lesz kerek húsz esztendeje a 2001. szeptember 11-i merényleteknek, amelyek végső soron az Egyesült Államok afganisztán bevonulásához vezettek. Joe Biden később, július 8-án új bejelentést tett, ekkor már augusztus 31-ről beszélt a csapatkivons végső határidejeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik