Nagyvilág

ENSZ: Hitelesek az afganisztáni kivégzésekről érkező hírek

Photo by Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Photo by Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Hitelesek  azok a jelentések, amelyek szerint a tálibok máris kivégzéseket hajtanak végre Afganisztánban – közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Mint mondta, más jogsértésekről is érkeznek hírek, beleértve a nők elleni korlátozó intézkedéseket és gyermekkatonák toborzását – írja a BBC News.

A tálib mozgalom kilenc nappal ezelőtt foglalta el az ország fővárosát, Kabult, s ezzel lényegében átvette az irányítást az ország fölött. A tálib fegyveresek azóta igyekeznek jobb képet mutatni magukról, egyebek mellett a szólásszabadság fenntartásáról beszéltek, de jogokat ígérnek a nőknek is.

Mindeközben afgánok ezrei gyűltek össze a kabuli repülőtéren, azt remélve, hogy még augusztus 31. előtt elmenekülnek az országból. Joe Biden amerikai elnök ezt a határidőt határozta meg az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonására, sokan azonban a határidő kitolását sürgetik, annak érdekében, hogy a még Afganisztánban tartózkodó, és a tálibok által fenyegetett külföldiek közül minél többen elmenekülhessenek.

Michelle Bachelet szerint a nők jogainak csorbítása „vörös vonal”, és felszólította az ENSZ tagállamait, hogy hozzanak létre külön testületet, amely figyelemmel kíséri az emberi jogokat Afganisztánban.

Kína ENSZ-megbízottja szerint ugyanakkor az amerikai hadsereget és a velük szövetséges nemzetközi erőket kellene felelősségre vonni az Afganisztánban elkövetett jogsértésekért.

A hírek szerint az elmúlt tíz napban mintegy ötvenezer embert – köztük afgánokat és külföldieket – menekítettek ki az országból. Az ENSZ menekültügyi szervének adatai szerint csak az idén több mint 550 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a harcok miatt – mindez még azelőtt történt, hogy a tálib mozgalom magához ragadta volna a hatalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik