MASSOUD HOSSAINI / HO / AFP
Nagyvilág

Elmenekült Afganisztánból a női futballválogatott

Elmenekültek Afganisztánból a női futballválogatott játékosai, egy ausztrál géppel szálltak fel a kabuli reptérről több tucat utas közé vegyülve – közölte kedden a profi futballisták nemzetközi szakszervezete (FIFPro) a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvétele nyomán kezdődött mentőakciókkal kapcsolatban.

Az MTI cikke szerint a szervezet megköszönte az ausztrál kormánynak és a nemzetközi közösségnek, hogy a segítségükre sietett, kimenekítették a játékosokat, a csapatnak dolgozókat és a családtagjaikat. A FIFPro szerint

ezek a fiatal nők – sportolók és aktivisták – veszélyben voltak.

Az ABC ausztrál közszolgálati televízió híradása szerint ausztráliai gépekkel csaknem ezer embert, köztük ötven női sportolót és hozzátartozóiak menekítették ki eddig Afganisztánból. A női afgán futballválogatott 2007-ben alakult Afganisztánban, ahol a nők sportolása a tálibok eszméivel szembeni politikai dacnak egyfajta megnyilvánulása.

Kapcsolódó
Bármelyik légi menekítés az utolsó lehet Afganisztánból
Az ausztrál miniszterelnök szerint a helyzet megjósolhatatlan.

A csapat játékosainak korábban azt javasolták, hogy töröljék a közösségi felületekről posztjaikat és fényképeiket, elkerülendő az amerikaik támogatta kormány bukása utáni megtorlásokat.

Az elmúlt néhány nap rendkívül stresszes volt, de ma fontos győzelmet arattunk

– mondta Halida Popal Dániában élő volt csapatkapitány, aki a FIFPro ügyvédeivel és munkatársaival együtt, hat ország – köztük Ausztrália, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – hatóságaival tárgyalva intézte el, hogy a csapattagok és a családtagjaik is felkerüljenek az evakuálandók listájára, és biztonságos helyre repüljenek Afganisztánból. Jonas Baer-Hoffmann, a szervezet főtitkára azt mondta, hogy ez hihetetlenül összetett ügyintézéssel sikerült lebonyolítaniuk.

Ajánlott videó