Nagyvilág

Nem alakul meg a tálib kormány Afganisztánban, amíg amerikai katonák vannak az országban

MTI/AP/Rahmat Gul
MTI/AP/Rahmat Gul

Afganisztánban mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását a hatalmat átvevő tálibok, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség a szélsőséges iszlamista mozgalomhoz közeli két forrásra hivatkozva.

Az a döntés született, hogy mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakulását, ameddig egyetlen amerikai katona is jelen van Afganisztánban

– mondta az egyik forrás az AFP szerint. Az információt megerősítette a hírügynökségnek egy másik forrás is.

Korábban Szohail Sahín a tálibok egyik szóvivője azt mondta: az Egyesült Államok és szövetségesei következményekkel néznek szembe, ha késleltetik az augusztus 31-re tervezett távozásukat Afganisztánból.

Ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, a válasz nem. Különben következményekkel kell számolniuk

– tette hozzá a Sky News-nak nyilatkozva.

Kijelentése válasz arra, hogy korábban Joe Biden amerikai elnök szövetségesei nyomására kilátásba helyezte az amerikai katonák kivonásának elhalasztását az augusztus 31-i határidőn túlra.

Kapcsolódó
Visszatér a középkor Afganisztánban, vagy a tálibok megváltoztak?
Az afgán kormány kártyavárként omlott össze vasárnapra, az államfő valószínűleg Tádzsikisztánba menekült, a tálibok bevonultak a fővárosba. Mi lesz most Afganisztánban, és mire számíthat a világ a fundamentalista szervezettől az elkövetkező időben?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik