Nagyvilág

A tálibok szabadon engedtek 145 kommandóst

Rahmat Gul / MTI / AP
Rahmat Gul / MTI / AP

Visszatér Afganisztánban Haníf Atmar volt külügyminiszter, közölte vasárnap az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a hatalomra került tálibok képviselőit idézve. A tálibok közben bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek a volt afganisztáni kormányzókkal.

Az MTI tudósítása szerint a tálibok kapcsolatba léptek Atmarral, és a politikus hazatér. A tálibok tárgyalásokat folytatnak a volt afgán hatalom más tisztségviselőivel is a hazatérésről. Egyik képviselőjük úgy nyilatkozott a hírtévének, hogy „a tálibok komoly tárgyalásokat folytatnak minden féllel a széles képviselettel rendelkező kormány megalakítása érdekében”.

A tálibok egyik képviselője közben bejelentette vasárnap, hogy a mozgalom katonai parancsnokai az elkövetkező napokban találkozni fognak több mint húsz tartomány, az országban 34 tartomány van, volt kormányzóival és tisztségviselőivel, hogy tárgyaljanak velük a biztonságuk szavatolásáról és az együttműködésről.

Senkit se kényszerítünk a volt tisztségviselők közül, hogy csatlakozzanak (a mozgalomhoz), vagy bizonyítsák hűségüket. Jogukban áll elhagyni az országot, ha ezt szeretnék

– idézte a Reuters a tálibok képviselőjét.

Az al-Dzsazíra vasárnap arról is hírt adott, hogy a tálibok szabadon engedték a hatalomátvétel előtt ellenük harcoló afgán biztonsági erők 145 kommandósát a nyugat-afganisztáni Herát tartományban, illetve elengedtek a déli Hilmend tartományban az általuk létesített börtönökből 350 embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik