Nagyvilág koronavírus

Sydney fertőzött részein éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

Dan Himbrechts / MTI / EPA-ANP
Dan Himbrechts / MTI / EPA-ANP
Szeptember végéig meghosszabbították a város zárlatát.

Pénteken meghosszabbították Sydney koronavírus-járvány miatti zárlatát, leginkább fertőzött részein pedig éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek. Az új szabály értelmében a zárlat augusztus 28-a helyett szeptember 30-áig marad érvényben a legnagyobb ausztrál városban – írja az MTI.

Új-Dél-Wales miniszterelnöke, Gladys Berejiklian újságírók előtt azt mondta, az újabb korlátozások – beleértve a nyilvános terekben előírt maszkviselést is – azért szükségesek, mert az államban harmadik egymást követő nap regisztráltak több mint 600 új fertőzöttet.

Pénteken a kormányfő 644 fertőzésről adott hírt, többségüket az állam fővárosában, Sydney-ben regisztrálták. Négy halálos áldozatot is jelentettek. Az elmúlt hét napban a napi fertőzöttek száma 400 fölé emelkedett a városban a nyolcadik hete tartó zárlat ellenére.

A szomszédos Victoria államban 55 új fertőzést igazoltak; az egészségügyi hatóságok a járvány elszabadulásától tartanak. Daniel Andrews miniszterelnök sietett leszögezni,  az új fertőzésekről nem a hatóságok tehetnek, folyamatosak a kontaktkutatások, mindent megtesznek a járvány megfékezéséért. Canberrában az elmúlt 24 órában 16 új esetet jegyeztek fel, a főváros lakosságának mintegy öt százaléka van karanténban.

Jóllehet Ausztrália eddig sikerrel vette fel a harcot a pandémiával, a harmadik hullámmal érkező delta variáns miatt ismét emelkedett a fertőzésszám, a zárlatok miatt pedig a világ tizenharmadik legerősebb gazdasága a recesszió szélére sodródott.

Az országban a járvány kitörése óta mintegy 42 100 fertőzést regisztráltak és 975 halálos áldozatról tudni, viszont a 16 éven felüli lakosságnak még mindig csupán körülbelül a 28 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját. Canberrai sajtótájékoztatóján Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, igyekeznek felgyorsítani az oltási kampányt, példaként említve, hogy két egymást követő napon több mint 300 ezer oltást adtak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik