UNICEF
Nagyvilág

Egymilliárd gyereket fenyeget a klímakatasztrófa

Az UNICEF szerint a világon élő 2,2 milliárd gyerek csaknem fele – él „rendkívül magas kockázatúnak” minősített országban.

A Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben a klímaváltozás negatív hatásai miatt. Az UNICEF legújabb jelentése szerint az első tízben, azaz a legkockázatosabb országok közt csak  afrikai államok vannak, míg a sort Új-Zéland, Luxemburg és Izland zárja, ott kell a gyerekeknek a legkisebb kockázattal számolniuk.

A klímaválság gyermekjogi válság: a világ gyermekeinek klímakockázati rangsora című jelentés az alapján rangsorolja az országokat, hogy az ott élő gyerekeket mennyire fenyegetik a klímaváltozás környezeti csapásai – mint például a hőhullámok vagy a ciklonok –, mennyire védtelenek ezekkel szemben, hozzáférnek-e az alapvető szolgáltatásokhoz. Magyarország a 163 országot tartalmazó listán a 134. helyet foglalja el Horvátország és Bahrein között.

A jelentés szerint hozzávetőlegesen 1 milliárd gyerek – a világon élő 2,2 milliárd gyerek közel fele – él 33 olyan országban, amelyet a riport „rendkívül magas kockázatúnak” minősített. A klímakrízis ezekben az országokban a fiatalok egészségét, oktatási lehetőségeit fenyegeti, halálos betegségeknek teszi ki őket.

Ezen országok többségében a gyerekek nem jutnak hozzá a tiszta vízhez, csatornázáshoz, egészségügyi ellátáshoz, alapvető oktatáshoz. A számok a jelenlegi állapotokat tükrözik, de afolyamat várhatóan felgyorsul, ahogyan a klímaváltozás hatásai is.

Most először kaptunk teljes képet arról, hogy a gyermekek a világ különböző pontjain mennyire védtelenek a klímaváltozás hatásaival szemben és ez a kép elszomorító. A klíma és a környezet csapásai aláássák a gyermekjogok teljes spektrumát: a tiszta vízhez, levegőhöz és megfelelő élelmiszerhez, a biztonsághoz, oktatáshoz való jogot, sőt még a túléléshez való jogot is. Gyakorlatilag egyetlen gyermek sincs, akit ne érintenének ezek a hatások

– mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A klímakockázati jelentés számokban:

  • 240 millió gyereket fenyegetnek partmenti áradások,
  • 330 millió gyereket fenyegetnek a folyók áradásai,
  • 440 gyermeket fenyegetnek ciklonok,
  • 600 millió gyereket fenyeget extrém módon fertőző betegség,
  • 815 millió gyereket fenyeget ólommérgezés,
  • 820 millió gyereket fenyegetnek a hőhullámok,
  • 920 millió gyereket fenyeget a vízhiány,
  • 1 milliárd embert fenyeget az erősödő légszennyezettség.

A világon majdnem minden gyereket érint a fentiek közül valamelyik tényező, de a leginkább sújtott országoknak gyakran több fenyegetéssel is számolniuk kell. Mintegy 850 millió gyermek olyan területen él, ahol a fent említettek közül legalább négy környezeti veszélyforrás fenyegeti életét. Csaknem 330 millió gyermek pedig olyan területen él, ahol öt főbb veszélyforrással kell számolnia.

A jelentés rávilágít arra is, hogy miközben a 33 nagy kockázati tényezőjű ország csak a világ széndioxid kibocsátásának 9 százalékáért felelős, a 10 legnagyobb kibocsátó ország felel a globális kibocsátás 70 százalékáért. Utóbbiak közül csak egy szerepel a listán nagy kockázatú országként.

„Miközben egyetlen gyermek sem felelős a klímaváltozásért, ők fizetik érte a legnagyobb árat. A legkisebb felelősséggel bíró országok szenvednek a legtöbbet a kialakult helyzetben”

– értékelte Henriette Fore. Szerinte még nem késő cselekedni, a gyerekeket érintő alapvető szolgáltatások – ivóvíz, csatornázás, oktatás, egészségügy – javítása jelentősen növelheti esélyeiket, hogy túléljék a klímaveszélyeket. Az UNICEF felhívja a kormányokat és  gazdasági élet szereplőit, hogy segítsenek megvédeni a gyerekeket ezektől a veszélyektől, folyamatosan dolgozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyarányú csökkentésén.

Ajánlott videó