Nagyvilág koronavírus

A Szputnyikkal is oltó Törökország és Észak-Macedónia oltási igazolványait is elfogadja az EU

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezeknek az országok az állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére – jelentette be a brüsszeli testület csütörtökön. A kölcsönösség értelmében e három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást.

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: „miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak. Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális COVID tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk is csatlakozzon” – tette hozzá.

Az EU mostanáig csak négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson cégek oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak.  Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is.

Az EU már Svájccal már megkötötte kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszer kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik