Nagyvilág

Több száz afgán család táborozott le a kabuli repülőtéren

Meryl Curtat / Hans Lucas / AFP
Meryl Curtat / Hans Lucas / AFP

Afgán családok százai táboroztak szerdán a kabuli repülőtéren, miközben az ország új urai, az iszlamista tálibok Hamid Karzai volt elnökkel találkoztak, írja az MTI.

A közösségi médiában közzétett felvételeken lehetett látni, amint az afgánok, akik fenyegetettnek érzik magukat, illetve nem kívánnak élni a szigorú vallási szabályok betartását megkövetelő tálib uralom alatt, könyörögnek az amerikai katonáknak, hogy engedjék fel őket a repülőgépekre.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán washingtoni sajtótájékoztatóján közölte, hogy az evakuálást a repülőtéren felügyelő amerikai katonák szerdára virradó éjjel többször a levegőbe lőttek a tömeg megfékezésére, de nem kaptak értesítést arról, hogy bárki megsebesült volna. Hozzátette, hogy máshol nem volt lövöldözés.

Kirby közölte, hogy szerdára a kabuli repülőteret őrző amerikai katonák létszáma elérte a négyezer-ötszázat, és több száz újabb katona érkezése várható a következő huszonnégy órában.

Egy tálib vezető is közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy tálib parancsnokok és harcosok is a levegőbe lőttek a tömeg megfékezésére, de senkit sem akartak megsebesíteni.

Az álhírek hallatán, amelyek szerint a repülőtérről a nyugati országok mindenkit evakuálnak, számos helyi lakos tódult a repülőtérre, késleltetve sok gép indulását, káoszt és pánikot okozva a felszállópályák elözönlésével.

Rendkívül kaotikus a repülőtéri helyzet

– mondta Heiko Maas mémet külügyminiszter, akinek az országa katonai repülőgépekkel menekíti ki Kabulból az állampolgárait, a nagykövetség helyi személyzetét és másokat.

A beszálló kapuk száma korlátozott. Értesüléseink szerint százak, időnként ezrek gyűlnek össze a kapuknál, ahol gyakoriak az erőszakos jelenetek

– mondta Maas egy berlini vészhelyzeti tanácskozás után.

Hulusi Akar török védelmi miniszter szerdán közölte, hogy jelenleg biztonságos a kabuli repülőtér. Az elmúlt két nap alatt 62 járat indult Kabulból, közölte a miniszter az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint.

Vasárnap óta a repülőtér zárva tart a polgári járatok előtt, csak katonai gépek szálltak le és fel, amelyekkel többnyire a nyugati állampolgárokat és a helyi személyzet tagjait menekítették ki.

A tálibok képviselői eközben Hamid Karzai volt elnökkel és Abdulla Abdullával, a Nemzeti Megbékélési Főtanács elnökével tárgyaltak, állítólag Abdulla házában. A megvitatott kérdésekről nem közöltek részleteket.

Kedden Zabibulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője közölte, hogy az iszlamista fegyveresek iszlám kormányzatot akarnak felálltani, és ígéretet tettek arra, hogy mindenki részt vehet benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik