Nagyvilág

Egy menekülő afgán civil holttestére bukkantak egy amerikai repülőgép futóművében

MTI/AP/Verified UGC
MTI/AP/Verified UGC

Egy menekülő afgán civil holttestét találták meg a kabuli repülőteret elhagyó katonai szállító repülőgép futóművében – írja a Politico a Washington Post híre alapján.

A holttestet – ami egy időre meg is benitotta a gép futóművét – azután találták meg, hogy több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy az ott lévő repülőkre – köztük amerikai katonai gépekre – feljussanak. A tálibok hatalomátvétele miatt kitört káoszban az amerikai katonák a levegőbe lőttek, és egy időre leállították a külföldiek evakuálását. A reptéri incidensben legalább öten meghaltak beszámolók szerint.

A szerencsétlenül járt afgán holtestére egy amerikai C-17 típusú szállító repülőgép futóművében találták rá órákkal azután, hogy sietve felszálltak a kabuli nemzetközi repülőtérről.

Több videói is előkerült, amelyen látható, hogy a menekülők kétségbeesetten kapaszkodnak a repülőgépekbe, egyes felvételen az is látszik, hogy az induló repülőkről a lezuhannak a civilek.

Az amerikai védelmi minisztréium egy időre leállította a reptér működését – ezt John Kirby, a Pentagon szóvivője mondta hétfőn újságíróknak, azóta újraindult a forgalom a reptéren. Bár Kirby nem tudta megerősíteni, hogy nyomozás folyik a repülőtérről induló C-17-es járatokhoz kapcsolódó polgári halálesetek ügyében, de közölte, várhatóan a minisztérium megvizsgálja az eseteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik