Nagyvilág

Felfüggesztette afganisztáni segélyprogramjait az Ökumenikus Segélyszervezet

MTI/EPA/M. Sadiq
MTI/EPA/M. Sadiq

Egyelőre nincsenek közvetlen veszélyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet észak-afganisztáni irodájának helyi alkalmazottai, de a budapesti központ minden eshetőségre felkészült – mondta a hvg.hu-nak Gáncs Kristóf, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) kommunikációs igazgatója. A MÖSZ, amely már 20 éve van jelen Afganisztánban mindenesetre felfüggesztette a kinti irodájában a munkát, ahogy a segélyprogramokat is.

Budapest, 2019. december 1.
Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója beszédet mond a szervezet 24. Országos Adventi Pénzadománygyûjtése meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Koordinációs és Önkéntesképzõ Központjában 2019. december 1-jén.
MTI/Mónus Márton

A Mazari Sharifban lévő irodában évek óta nem dolgoznak magyarok, viszont van egy 10-12 fős, helyiekből álló stáb, akikkel a MÖSZ budapesti vezetése folyamatos kapcsolatban áll.

A munkatársainktól nem jött még olyan információ, hogy közvetlen veszélyben lennének, de nehéz nekik. Ez egy törékeny helyzet, napról napra, óráról órára változhat, tehát bizonytalan a helyzet. Vannak mindenesetre forgatókönyveink a különböző helyzetekre, de arról, hogy kivonulunk-e az országból, illetve kimenekítjük-e a helyi alkalmazottainkat és a családtagjaikat, korai még beszélni

– mondta a hvg.hu-nak Gáncs Kristóf.

Kapcsolódó
Visszatér a középkor Afganisztánban, vagy a tálibok megváltoztak?
Az afgán kormány kártyavárként omlott össze vasárnapra, az államfő valószínűleg Tádzsikisztánba menekült, a tálibok bevonultak a fővárosba. Mi lesz most Afganisztánban, és mire számíthat a világ a fundamentalista szervezettől az elkövetkező időben?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik