Nagyvilág

Nem mondja el gyermekei nemét, hogy majd maguk jöhessenek rá, milyen neműek

Getty Images
Getty Images

Egy apa úgy döntött, „nemtelenként” neveli gyerekeit, és nem hajlandó megosztani senkivel azok biológiai nemét, hogy a gyerekek később maguk jöhessenek rá, milyen neműek. A Sav nevű férfi maga is transz, tizennyolc éves volt, amikor ezt felvállalta a világ előtt, és azt szeretné, hogy a nemükkel kapcsolatos előzetes feltételezések nélkül, így talán kevesebb fájdalommal és hamarabb jöhessenek rá, hogy ciszneműek (azaz a biológiai nemüknek megfelelő-e a nemi identitásuk) vagy transzneműek. Sav idősebb gyereke hároméves, és más jelezte, hogy ő bizony fiú. Az apa újszülött gyereke az Eden nevet kapta, és az apja úgy sejti, nagyjából háromévesen már ő is tudni fogja, mi a helyzet a nemével. Az apát sokan támadják, szörnyetegnek nevezik a döntése miatt, de ő kitart a döntés mellett.

Nem nélküliként nevelem a gyerekeimet, amíg nem tudják ők maguk meghatározni, milyen neműek. Nem non-binárisként nevelem őket, mert az is egy nemi identitás, és az egész döntésem lényege, hogy ne aggassak rájuk semmilyen identitást. Nem akarom, hogy olyan módon utaljanak rájuk, ami nem igaz rájuk, és nem akarom, hogy emiatt az emlékeikre később fájdalommal kelljen visszanézniük, csak azt szeretném, hogy tudják, hogy elfogadom őket

– fogalmazott a férfi a Metro című brit lapnak nyilatkozva, aki szerint a gyerekei neme amúgy sem tartozik senkire rajta, aki a pelenkáikat cseréli, és a gyerekorvoson kívül.

Sav szerint fontos, hogy beszéljünk a biológiai nem (angolul sex) és a társadalmi nem (angolul gender) különbségeiről, hogy az emberek megtanulják ezeket a fogalmakat. Sav gyereknevelési elveinek részeként tipikusan fiúsnak és lányosnak tartott játékokat egyaránt vesz a gyerekeinek, és az angolban különböző női és férfi névmások közül is mindkettőt használja, hogy a gyerekek megérezhessék, hogy melyik tűnik számukra komfortosabbnak. Az pedig, hogy milyen ruhákat vagy játékokat választanak, az után sem válik kényszerré, hogy a gyerekek felismerték a saját nemüket. Nagyobbik gyereke, aki már közölte, hogy ő fiú, például szeret fiús és lányos dolgokat is, és szerinte ez így helyes.

Teljesen oké nekem, akár ciszneműek, akár transzok, nők, férfiak vagy non-binárisak lesznek. Nem érdekel, mert mindenképpen szeretem őket.

A gyerekek most neutrálisan mapának szólítják, és a szoptatásra is külön szót használ: breastfeeding helyett chestfeedinget (a breast angolul a női mellet jelenti, a chest pedig egyszerűen a mellkast, nemtől függetlenül). Sav biológiai neme szerint nőnek született, és bár csak tizennyolc évesen vállalta fel, elmondása szerint valójában már ötéves kora óta tudta, hogy transz, mert nem érezte magát a helyén a testében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik