Nagyvilág

Nem tervez lemondani a román miniszterelnök, miután kiderült, hogy húsz éve ittasan vezetett Amerikában

Dursun Aydemir / Pool / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Dursun Aydemir / Pool / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Nem szándékszik lemondani a bukaresti jobbközép koalíciós kormányt vezető Florin Citu román liberális miniszterelnök, akit azért támad a baloldali ellenzék, mert kiderült, hogy 21 éve – két napos elzárással és ezerdolláros pénzbírsággal járó – súlyos büntetést róttak ki rá az Amerikai Egyesült Államokban ittas vezetésért, amiről nem tájékoztatta kinevezése előtt sem az államfőt, sem pártja elnökét.

A politikus ezt szombaton délben erősítette meg, amikor váratlanul sajtóértekezletet hívott össze, elmondása szerint azért, hogy a költségvetés-kiigazítás aznap közvitára bocsátott tervezetét ismertesse. Citu azonban nem a közpénzek elosztásának részletezésével kezdte a találkozót, hanem maga hozta fel az ittas vezetés témáját, lehetővé téve, hogy az újságírók csaknem félórán keresztül faggassák a történtek minden részletéről.

A kérdésekre szűkszavúan válaszoló Citu elmondta: olyan hibáról van szó, amit megbánt és amire nem szívesen emlékszik, de mivel Romániában büntetlen előéletű, akkor úgy vélte, nincs az esetnek jelentősége a megbízatás elvállalása tekintetében. A kormányfő rámutatott: a román jogrend különbözik az amerikaitól, és úgy vélekedett, hogy az a cselekmény, amiért az Egyesült Államokban elmarasztalták, Romániában kihágásnak (nem bűncselekménynek) felel meg.

Citu szerint kellemetlen meglepetés volt számára, amikor egyes koalíciós politikusok is erkölcsileg aggályosnak nevezték, hogy titkolni próbálta a szekrényében őrzött csontvázat. A kormányfő azzal vágott vissza, hogy kritikusainak nem voltak erkölcsi aggályaik, amikor a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szövetkeztek.

Kérdésre válaszolva Citu leszögezte: egyetlen pillanatig sem mérlegelte, hogy benyújtsa-e lemondását. Úgy értékelte, hogy végig kell vinnie a kormányzást, a megkezdett reformokat, a több mint húsz évvel korábbi sajnálatos botlásnak szerinte nincs semmi köze ahhoz, amit kormányának jelenleg tennie kell.

Citu először a szerdai kormányülés után erősítette meg azt a néhány nappal korábban felröppent sajtóértesülést, miszerint 2000-ben ittas vezetésért büntették meg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol felsőfokú tanulmányait végezte. A botrány azonban nem ült el, egy rendőrségi szakszervezet szerint az Iowa állambeli bírósági jegyzőkönyvben szereplő alkoholszint alapján Citu egy liter tömény ital, vagy öt üveg bor elfogyasztása után ülhetett a sofőrülésre, és ez már Romániában is bűncselekménynek minősülne. A PSD pedig felszólította Klaus Iohannis államfőt, hogy mondassa le a miniszterelnököt, mert Romániában nem lehet kormánytag büntetett előéletű politikus.

Klaus Iohannis államfő nem szólalt meg az ügyben, és a botrány kirobbanása óta nem tartott sajtóértekezletet.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik