Ibrahim Yozoglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Nagyvilág

Már huszonhét halottja van a törökországi áradásoknak

Péntekre az észak-törökországi Kastamonu tartományban huszonöt, Sinopban két ember vesztette életét. Bartinban egy ember eltűnt, őt továbbra is keresik — közölte az MTI. Az áradás számos autót ragadott magával, házak váltak lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlan. Több híd is összeomlott.

A bajba jutottakat csónakkal, helikopterrel, munkagépekkel mentik a hatóságok. A munkálatokban a katonaság és a parti őrség is részt vesz. Az AFAD adatai szerint eddig 1720 embert evakuáltak

Kastamonuban száztizenkettő, Sinopban nyolcvanhat falu maradt áramellátás nélkül.

Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtök éjszaka a régióba látogatott, és újságíróknak azt mondta, hogy ez a legsúlyosabb áradás, amit valaha látott. Murat Kurum török környezeti és városfejlesztési miniszter közölte, hogy hozzáláttak a károk felméréséhez.

A térségre szerda óta rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada, ráadásul a várakozások szerint szombatig folytatódik az esőzés. Törökország délnyugati részében ezzel párhuzamosan már sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyekből július 28. óta országszerte 299-et számláltak. Csütörtökre az összes tűzfészket ellenőrzés alá vonták a szakemberek.

Ajánlott videó