Nagyvilág

Elfoglalták a tálibok Afganisztán második legnépesebb városát is

STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

A tálibok elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt is, írja az MTI. A tálibok egyik szóvivője péntekre virradóra jelentette be, hogy csapataik „teljességgel megszállták Kandahárt”.

Egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az afgán hadsereg erői visszavonultak a városból. Csütörtökön két tartományi székhely, Gazni és Herát városa került a szélsőségesek kezére.

A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik. A tálibok a Reuters brit hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, kilencven napon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása.

Szorul a hurok Kabul körül

– fogalmazott Thomas Ruttig, az afgán fővárosban működő Afghanistan Analysts Network agytröszt elemzője nem sokkal Gazni elestét követően. Mint mondta, a tálibok előtt két út áll: közvetlenül megtámadják Kabult, vagy várnak, míg összeomlik a kormány. Hozzátette: a hadi helyzetre tekintettel csak reménykedni lehet, hogy sikerül tárgyalásos rendezést találni, elejét véve további áldozatoknak és pusztításnak.

A diplomaták köreiben időközben egyre nagyobb a kétely, hogy a tálibok dohai béketárgyalásokon résztvevő politikai csapatának a katonai parancsnokok mellett lenne még beleszólása a helyzet alakulásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik