Nagyvilág

Afganisztán: az ENSZ megkongatta a vészharangokat

SAJJAD HUSSAIN / AFP
SAJJAD HUSSAIN / AFP

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságénak (UNHCR) szóvivője, Shabia Mantoo, szóvivője az MTI szerint azt mondta: főleg a nők és a gyerekek próbálnak biztonságos helyre menekülni a tálibok elől. A szóvivő felszólította Afganisztán szomszédos országait, hogy tartsák nyitva határaikat a menekülők előtt. Az UNHCR kész segíteni ezen országok kormányainak abban, hogy ha szükség lesz rá, el tudják látni humanitárius feladataikat – tette hozzá.

Az Élelmezési Világprogram (WFP) szóvivője, Tomson Phir arról beszélt, hogy

a lakosság mintegy harmadának nem biztosított az élelemellátása.

Ha csak a gyerekeket számolják, közülük kétmillió szorul segélyre. A WFP-nek kétszázmillió dollárra lenne szüksége ahhoz az év végéig, hogy biztosítani tudják a rászorulóknak az élelmet.

Tartunk tőle, hogy a legrosszabb még hátra van

– mondta az Élelmezési Világprogram vezetője.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet, mióta idén tavasszal megkezdődött a húsz éve az országban állomásozó nemzetközi katonai erők kivonása. A radikális iszlamista tálib felkelők átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállásra alig képes kormányerőket.

Péntekre a tálibok elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt, és Hilmend tartomány fővárosa, Laskargáh is elesett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik