Nagyvilág

Ukrajna 38 tonna szögesdrótot küld Litvániába a fehérorosz határkerítéshez

Az ukrán hatóságok több mint 38 tonna szögesdrótot küldtek Litvániába humanitárius segélyként, hogy ezzel segítsék Litvániát egy új határkerítés megépítésében.

A litván parlament szerdán szavazta meg a kerítés megépítését az illegális határátlépések számának drasztikus emelkedése miatt a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki a szögesdrótszállítmány elindításáról, egyben azt is jelezte, hogy ez csak az első lépése a Litvániába irányuló humanitárius segélynek – írta az orosz hírügynökség.

Az év eleje óta több mint 3000 ázsiai és afrikai migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon, 37-szer többet, mint 2020-ban. Az ország számára egyre nagyobb gondot okoz a menekültek elhelyezése, de az országnak a kerítés megépítéséhez sem voltak meg a megfelelő technikai eszközökei. Korábban már Észtország is úgy döntött, hogy szögesdrótot küld Vilnius számára.

A litván hatóságok szerint Fehéroroszország kifejezetten támogatja a migránsok átjutását Litvániába, hogy nyomást gyakoroljanak a szomszédos országra. Aljekszandr Lukasenko fehérorosz elnök visszautasította a vádakat, de azt is bejelentette, hogy a nyugati politikai nyomás miatt átgondolhatja politikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik