Nagyvilág

Tagadják a tálibok a civilek szándékos megölését

Mohammad Asif Khan / MTI / AP
Mohammad Asif Khan / MTI / AP
Szóvivőjük az áldozatért a kormányerőket tette felelőssé.

Tagadták a tálibok, hogy támadásiknál szándékosan vesznek célba civileket. Egyik szóvivőjük, Szuhail Sahín közleményében az  áldozatokért a kormányerőket tette felelőssé, illetve független vizsgálóbizottság felállítását sürgette az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) részvételével – írta az állami hírügynökség.

Előzőleg Abdul Satar Mirzakval tábornok, az afgán kormány belügyminisztere az al-Dzsazíra pánarab tévében felszólította a tálibokat, hogy hagyják abba a brutalitást, ne gyilkoljanak, ne semmisítsék meg az eddigi eredményeket.

Az ENSZ előzőleg közölte, hogy csak júliusban több mint ezer civil halt meg a harcokban, az ICRC pedig azt jelezte, hogy az ország 15 kórházában több mint 4000 sebesültet ápolnak.A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást. Azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket.

Év eleje óta csaknem 390 ezren hagyták el otthonaikat a kiújuló harcok miatt. António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric elmondta, hogy csak július elseje és augusztus 5-e között 5800 belső menekült érkezett Kabulba Afganisztán más részeiből.

Abdul-Rasíd Dosztum marsall, volt afgán alelnök szerdán az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban azt ígérte, hogy a kormányerők felszabadítják az északi területeket a tálibok megszállása alól. A Reuters brit hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztségviselő hírszerzési adatok alapján ugyanakkor azt mondta: a tálibok 30 napon belül körbezárhatják Kabult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik