Nagyvilág koronavírus

Újabb két országnak ad vakcinát Magyarország

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

Csehország és Vietnam koronavírus elleni védekezését is segíti Magyarország, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerda este a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás úgy fogalmazott: „Akinek van vakcinája, az tud oltani, akinek nincs, az nem. Ez ilyen egyszerű.” Hozzátette: a sikeres beszerzéseknek köszönhetően Magyarországnak van vakcinája, „sőt segíteni is tudunk szövetségeseinknek, partnereinknek”.

Csehország és Vietnam is segítséget kért Magyarországtól. A kormány döntése értelmében Magyarország 100 ezer Janssen-vakcinát ad kölcsön Csehországnak, Vietnamnak pedig 100 ezer adag AstraZeneca-vakcinát és 100 ezer antigéngyorstesztet adományoz.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Csehország az egyik legfontosabb európai szövetséges, és minél erősebb a régió országainak védekezése, annál jobb Magyarországnak. A koronavírus-járvány kitörése óta Magyarország már több mint 440 ezer vakcinát adott kölcsönbe Csehországnak. Vietnam pedig fontos partner a délkelet-ázsiai térségben, fejtette ki Menczer Tamás. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik