Nagyvilág koronavírus

Lezárják az ausztrál fővárost egy koronavírusos beteg miatt

Saeed KHAN / AFP
Saeed KHAN / AFP

Egy hétre zárlat alá helyezik Ausztrália fővárosát, Canberrát, mivel egy év után új koronavírusos esetet találtak a városban – írja a BBC News. A lezárás helyi idő szerint csütörtökön délután ötkor (magyar idő szerint reggel kilenckor) lép életbe. A járványügyi korlátozás nemcsak a várost, hanem az egész fővárosi régiót érinti, mivel a hatóságok nem tudták megállapítani, hogy a beteg hogyan kapta el a vírust. A régióban mintegy négyszázezer ember él.

A korlátozás értelmében a lakosság csak lényeges okok miatt hagyhatja el az otthonát. A bejelentés után sokan megrohamozták a szupermarketeket.

Ausztrália éppen a koronavírus delta-variánsa ellen küzd, ami miatt két legnagyobb városa – Sydney és Melbourne – területén szintén szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be. Emellett korlátozások vannak még Új-Dél-Wales nagy részén és Victoria államban.

A hét hetes zárlat ellenére Sydneyben a fertőzések száma relatíve továbbra is magas. Új-Dél-Walesben csütörtökön Összesen 345 új esetet rögzítette, két kilencven év körüli férfi pedig meghalt.

Az MTI a The Australian című lapra hivatkozva írja, hogy Sydney-ben a hatékonyabb védekezés érdekében kibővítik a rendőrség jogkörét, és további katonákat is a városba rendelnek. A bejelentés szerint a rendőrségnek joga lesz visszafordítani azokat, akik megpróbálják elhagyni az immár hét hete zárlat alatt lévő várost.

Ausztrália 2020-ban karanténnal és határzárral igyekezett megfékezni a járványt, ami hónapokig sikeres is volt. Az ország lakosságának ugyanakkor kevesebb, mint egynegyede van beoltva. Ausztráliában a világ szá,os más részéhez hasonlóan tiltakozások is voltak a korlátozó intézkedések miatt,  annak ellenére, hogy az ország eddig nagyrészt a megúszta a járvány súlyosabbá válását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik