Nagyvilág

Újabb tartományi központ esett el Afganisztánban

Wakil KOHSAR / AFP
Wakil KOHSAR / AFP

Újabb tartományi fővárost foglaltak el a tálib fegyveresek csütörtökön Afganisztánban. Ez már a tizedik tartományi főváros, amelyik elesett. Ghazni város azért különösen fontos stratégiai szempontból, mert annak az autópályának a mentén található, amely a dél-afganisztáni Kandahár tartományi fővárost összeköti Kabullal. A város kevesebb, mint egy hét alatt került a tálibok kezére. Mivel Ghazni csak 130 kilométerre van a fővárostól, bevétele növeli annak valószínűségét, hogy a tálibok végül Kabult is elfoglalhatják, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy jó eséllyel átveszik az irányítást egész Afganisztán felett.

A háború sújtotta közép-ázsiai országnak összesen harmincnégy tartománya van, ezeknek most már közel a harmada az szélsőséges iszlamista tálibok ellenőrzése alatt áll.

Fegyvereseik gyors ütemben haladnak előre, szinte naponta foglalnak el új területeket, miután az Egyesült Államok és szövetségesei húsz év után kivonják csapataikat az országból. A csapatkivonások egyik következménye, hogy az afganisztáni kormányerők meggyengültek, így a korábbi években árnyékhatalmat kialakító tálib mozgalom nagyobb eséllyel veheti át a hatalmat erőszakos eszközökkel az ország nagy része fölött.

Az ENSZ adatai szerint az elmúlt hónapban több mint ezer civil halt meg Afganisztánban fegyveres konfliktus következtében. Ezen a héten az északi tartományokban több ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét a harcok miatt. Sokan közülük Kabulba utaztak, hogy ott keressenek menedéket. Számukra a főváros külterületén állítottak fel táborokat, de a hírek szerint sokan így is az utcán vagy elhagyatott raktárakban alszanak.

A BBC News értesülése szerint szerdán leváltották az afganisztáni hadsereg főparancsnokát, aki csak június óta töltötte be ezt a funkciót. Asraf Gháni elnök szintén szerdán az észak-afganisztáni Mazar-e Sarif városba repült, hogy megpróbáljon ott kormánypárti csapatokat gyűjteni.

Az Associated Press azt írja, az afgán légierő korlátozott kapacitása miatt vélhetően az amerikai légierő hajt végre csapásokat az afgán erők támogatására. Légiközlekedési adatok szerint az amerikai légierő B-52-es bombázói, F-15-ös vadászgépei, drónok és más repülőgépek vettek részt a harcokban az egész ország területén – írják az ausztráliai The Cavell Group biztonsági cégre hivatkozva. Az amerikai légierő Katarban székelő Központi Parancsnoksága egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Az MTI csütörtökön arról írt, hogy Németország beszünteti Afganisztán pénzügyi támogatását, ha a szélsőséges iszlamista tálibok átveszik az uralmat, és kalifátust alakítanak ki az országban. Heiko Maas német külügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televízióban kifejtette, hogy a NATO vezetésével az utóbbi húsz évben folytatott műveletek komoly eredményekre vezettek, így a nők jogokat szereztek, a kislányok járhatnak iskolába, a gyermekhalandóság csökkent, az átlagjövedelem emelkedett Afganisztánban. Ezeket az eredményeket meg kell őrizni, ezért a következő időszak legfőbb kérdése az lesz, hogy miként alakul az ország alkotmányos berendezkedése – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik