Nagyvilág koronavírus

Drasztikus intézkedésekkel próbálja oltásra kényszeríteni az embereket a litván kormány

AFP
AFP

A litván kormány szerdán úgy döntött, hogy jelentősen korlátozza azoknak az állampolgároknak a jogait a mindennapi életben, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. A kabinet sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az ilyen személyek szeptember 13-tól nem látogathatnak meghatározott kategóriájú üzleteket, sem tömegrendezvényeket, s nem vehetnek igénybe személyes kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokat. Döntését a kormány azzal indokolta, hogy az ösztönzi az oltási kampányt.

A lépés tüntetéseket váltott ki a balti országban, kedden mintegy ötezren vonultak a parlament épületéhez. Néhány száz tiltakozó estére lezárta az épület kijáratait, úgyhogy a képviselők nem tudták elhagyni a parlamentet. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, mintegy 10 rendőr megsérült, 26 embert őrizetbe vettek.

A hatóságok eredetileg azt tervezték, hogy a be nem oltottak számára megtiltják a közösségi közlekedés igénybevételét és azt, hogy bemehessenek egészségügyi intézményekbe rutinellenőrzés céljából, ám ezeket az intézkedéseket végül elvetették.

Ha nem is ilyen drasztikus módszerekkel, de a svájci kormány is nyomást gyakorol azokra, akik nem hajlandók beoltatni magukat: októberől számukra megszüntetik az ingyenes tesztelés lehetőségét.

„Azt kérdeztük magunktól, miért fizessen a társadalom egésze olyanok szűrővizsgálataiért, akik havonta többször is teszteltetik magukat?” – fogalmazott Alain Berset svájci egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy a költségek átterhelése a közösségre tarthatatlan.

A mostani szabályok értelmében a be nem oltott svájciak havonta öt ingyenes tesztre jogosultak.
Berset hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tüneteket mutató emberek tesztelését továbbra is átvállalják az egészségbiztosítási pénztárak.

A 8,5 milliós Svájc lakosságának mintegy felét oltották be eddig, az 50 és 60 év közötti korcsoportnál ez az arány hozzávetőleg 70 százalék. Ennek ellenére megugrott a fertőzöttek száma, naponta több mint kétezerrel. A járvány kitörése óta Svájcban és a szomszédos Liechtensteinben több mint 730 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 400-an hunytak el a kórban.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik