Nagyvilág

Húsz éve pityókásan vezetett a román kormányfő, most issza meg a levét

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Florin Cîțut két évtizeddel ezelőtt fogták meg az USA-ban a rendőrök. Gyanús neki, miért most vették elő az ügyet Romániában.

Florin Cîțu román kormányfő megerősítette: 20 évvel ezelőtt ittas vezetésért büntették meg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol felsőfokú tanulmányait végezte. A miniszterelnököt a szerdai kormányülés után szembesítették az újságírók azzal, hogy 2000-ben két napra fogdába zárták és megbírságolták az amerikai hatóságok, amiért alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetett – írja az MTI.

Cîțu elmondta, ittas vezetés miatt róttak ki rá súlyos (a sajtóban megjelent információk szerint 1000 dolláros) pénzbírságot, amit kifizetett. Arra a kérdésre, hogy miniszteri kinevezése előtt tájékoztatta-e az esetről pártja elnökét és az államfőt, Cîțu azt mondta, egy 20 éve történt hibáról van szó, amiért súlyos árat fizetett, az autóját is el kellett adnia, egy évig gyalog kellett járnia.

Gondolhatják, az ilyesmire nem büszke az ember, de hát ez van

– jegyezte meg Cîțu. Hozzátette, kihágásról (nem bűncselekményről) volt szó, és Romániában is előfordult, hogy közlekedési vétségekért megbírságolták. A román kormányfő szerint érdekes, hogy ez a történet nem a szociáldemokraták elleni négy választási kampány valamelyikében, hanem saját pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökségért folytatott választási küzdelemben került nyilvánosságra.

A bukaresti jobbközép koalíció legnagyobb pártja, a PNL szeptember 25-én tartja tisztújító kongresszusát, amin éles küzdelem várható a pártelnöki tisztségért a pártot négy éve vezető, újrázni készülő Ludovic Orban képviselőházi elnök és kihívója, Florin Cîțu miniszterelnök között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik