Nagyvilág

Megjelent az Ebolával rokon Marburg-vírus Nyugat-Afrikában

Thomas Lohnes / AFP
Thomas Lohnes / AFP

A guineai egészségügyi hatóság megerősítette Nyugat-Afrika első Marburg-vírusos esetét – írja a BBC News. Ennek a rendkívül fertőző járványos betegségnek a kórokozóját ugyanabba a víruscsaládba sorolják, mint az Eboláét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a vírust

azonnal meg kell állítani.

A Marburg-vírus okozta betegség gyümölcsdenevérekről terjedt át az emberre, emberek között pedig testnedvek közvetítésével terjed. A Marburg-vírusos esetek rendkívül ritkák, mindazonáltal nagyon súlyos, gyakran halálos betegségről van szó, amelynek tünetei közé tartoznak a fejfájás, a láz, az izomfájdalom, a vérhányás és a spontán vérzés.

A Marburg-vírus okozta betegségnek még nincs gyógymódja, de az orvosok azt mondják, hogy sok folyadék fogyasztásával és a specifikus tünetek kezelésével a beteg túlélési esélyei javíthatók. A guineai betegtől – aki időközben meghalt – vett mintákat laboratóriumban tesztelték, és egyértelműen pozitív eredményt kaptak.

A WHO afrikai igazgatója, Dr. Matshidiso Moeti az eset kapcsán arról beszélt, hogy a vírus „messzire terjedhet”, ugyanakkor elismerően beszélt a guineai egészségügyi dolgozók éberségéről és gyors kontaktkutatási tevékenységéről. Az egészségügyi szakemberek jelenleg is azon dolgoznak, hogy megtalálják azokat az embereket, akik kapcsolatban állhattak a halott férfival.

A kontaktkutatás során négy magas kockázatú kontaktszemélyt találtak, köztük egy egészségügyi dolgozót, és rajtuk kívül még száznegyvenhat embert, akik veszélyeztetettek lehetnek – mondta Dr. Krutika Kuppalli járványügyi szakértő, aki nyomon követte az esetet.

Afrikában korábban járványokat és szórványos eseteket is jelentettek, így például Angolában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Dél-Afrikában és Ugandában – közölte a WHO. A Marburg-vírus első kitörését 1967-ben észlelték Németországban, ahol hét ember halt meg a vírus okozta betegségben.

Kapcsolódó
Megölt egy férfit az Ebolával rokon afrikai vírus
Újra felütötte fejét a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-vírussal rokon Marburg-vírus a kelet-afrikai Ugandában, és egy harmincéves férfi halálát okozta a fővárosban, Kampalában.

2005-ben több mint kétszáz embert ölt meg Angolában a Marburg-vírus, amelyet a világ a leghalálosabb betegségei között tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik