Nagyvilág

Több mint kétszáz embert vetetett őrizetbe korrupció miatt a Szaúdi koronaherceg

Saudi Royal Council / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Saudi Royal Council / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Több mint kétszáz kormányzati alkalmazottat vett őrizetbe Szaúd-Arábiában a Mohamed bin Szalmán trónörökös által felügyelt korrupcióellenes hatóság egy minisztériumokban véghezvitt vizsgálat eredményeképpen. Az MTI hírügynökségi forrásokra hivatkozva azt írja, az országos korrupcióellenes bizottság (Nazaha) hétfő esti tájékoztatása szerint ponztosan kettőszázhét személyről van szó. Kilétüket, illetve őrizetbe vételük idejét nem tették közzé.

A trónörökös korrupció elleni kampánya segítségével eddig 106 milliárd dollárnak megfelelő összeget foglalt le az államkincstár javára.

A szaúdi lakosság régóta panaszkodik a kormányzatban burjánzó korrupcióra és arra, hogy a hatalmi pozíciókban lévők elherdálják, illetve rosszul használják fel a közvagyont.

A Nazaha szerint az újabb tisztogatási hullámban több mint 460 szaúdi állampolgár, illetve a szunnita királyságban letelepedett ember ellen indult vizsgálat, közülük azonban csak 207-et vettek őrizetbe korrupció, hatalmi visszaélés és csalás gyanújával. Ez utóbbi személyi körbe a nemzeti gárda, a védelmi, belügyi, egészségügyi és igazságügyi tárcák tisztségviselői is beletartoznak. Ellenük most büntetőeljárás indul.

A Nazaha áprilisban 176 embert őrizetbe vételét jelentette be szintén korrupció gyanújával.

Tavaly szeptemberben Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia uralkodója egy királyi rendelettel elmozdította a posztjáról a jemeni lázadók ellen vívott harcokat vezénylő Fahad bin Turki bin Abdel-Azíz tábornokot, és korrupciós vizsgálatot indított ellene. Vele együtt leváltották és vizsgálat alá helyezték a fiát, az al-Dzsúf északnyugati szaúd-arábiai régió eddigi helyettes kormányzóját is.

Mohamed bin Szalmán trónörökös 2017 novemberében indította el korrupcióellenes kampányát, amelynek első három hónapjában az Al-Szaúd uralkodócsaládot körülvevő üzleti és politikai elit számos tagját fogva tartották a rijádi Ritz-Carlton Hotelben. Köztük volt a globális befektetőként ismert Al-Walíd ibn-Talal herceg és Bakr ibn-Ladin építőipari mágnás is. Az akkor elfogottak közül többen is rácsok mögött végezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik