Nagyvilág

Kína nem kegyelmez a kanadai drogcsempésznek

Robert Lloyd Schellenberg hiába fellebbezett a halálos ítélet ellen.

A kanadai férfit kábítószer-csempészet miatt először 15 év börtönre, majd az ügyészég fellebbezése után halálra ítélték röviddel azt követően, hogy Kanadában őrizetbe vették a Huawei kínai óriásvállalat alapítójának lányát. Robert Lloyd Schellenberget azzal vádolták, hogy 222 kiló metamfetamint csempészett másokkal Kínából Ausztráliába.

Egyik ügyvédje szerint a bíróság nem szigoríthatta volna az ítéletet új bizonyíték nélkül, 2019 januárjában mégis kimondták a halálos ítéletet, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő is bírált, de a fellebbviteli bíróság jogszerűnek nevezte azt. Peking korábban arra figyelmeztette Ottawát, súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedik szabadon a Huawei alapítójának lányát.

Meng Van-csou kiadatási pere múlt héten lépett utolsó szakaszába. A Huawei kínai informatikai és telekommunikációs óriásvállalat globális pénzügyi igazgatóját 2018 végén amerikai kérésre vették őrizetbe Vancouverben, azóta házi őrizetben van.

Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington és az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

A Huawei tagadta a vádakat, Kínában pedig Meng Van-csou letartóztatása után őrizetbe vettek még két kanadai állampolgárt, a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert, a nemzetbiztonságot  fenyegető cselekmények gyanújával.

Kapcsolódó
Kínában raboskodó ex-énekeséről írt dalt a Bankrupt zenekar
A magyar punkzenekar így próbál hozzájárulni Michael Kovrig szabadulásához.

Az MTI emlékeztet rá, Kína nem teszi nyilvánossá a kivégzések számát, de jogvédő szervezetek szerint a távol-keleti országban hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet a világon. Évente több ezer emberre szabnak ki halálbüntetést.

Az ismert adatok alapján a Kínában halálra ítéltek között olyan nemzetiségűek is előfordulnak, akiknek országaival Peking jó viszonyt ápol, ilyen például Nigéria, amelynek szenátusa 2016-ban tette közzé, hogy mintegy 120 állampolgáruk vár kivégzésre Kínában. Schellenberg ügye óta legalább három kanadai állampolgárra szabtak ki halálos ítéletet Kínában, szintén kábítószerekkel kapcsolatos bűntettek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik