Nagyvilág

Lukasenka újságírók előtt oktatta ki a nyugati médiát, majd leszögezte, hogy sose volt diktátor

MTI/AP/BelTA/Pavel Orlovszkij
MTI/AP/BelTA/Pavel Orlovszkij

Újságírók előtt beszélt Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz diktátor, és tett erősebbnél erősebb kijelentéseket hétfőn Minszkben.  A tavaly szétvert és több száz őrizetbe vétellel záruló demonstrációkkal kapcsolatban például azt mondta a fehérorosz elnök:

A legutóbbi elnökválasztási kampány során a kormány ellenfelei a tisztességes és igazságos kampány helyett puccsra készültek

Megjegyezte, nem ez volt az első alkalom, hogy a választások után demonstrációk alakulnak ki. Annak „kezeléséről” szólva pedig – írja a fehérorosz hírügynökséget szemléző Népszava – elmondta, hogy ugyan az előkészületek miatt hosszabbak voltak a tiltakozások, de a hatóságok nem szüntették be a megmozdulásokat, csupán ellensúlyozták azokat. Mindezt azért, hogy Minszkben rend legyen.

Kapcsolódó
Brutálisan szétverték a vasárnapi tüntetéseket is Fehéroroszországban
Fekete ruhába öltözött rendőrök bottal verték a tiltakozókat, és rendszám nélküli tehergépkocsikba kényszerítették őket.

Ezután tért át a sajtótájékoztatóján a fake news témájára, és Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenka lényegében kioktatta a teljes nyugati médiát.

Meglepő módon néha még a tekintélyes nemzetközi médiumok is teljesen torzítva közöltek tényeket. Ezért is tartjuk a mai beszélgetést, amely nyílt, közvetlen, őszinte, és élőben közvetítjük.

Hozzátette:

A szemenszedett hazugságok, a hype, a gyűlölet, a zaklatás, a trollkodás és más újszerű, kommunikációs vívmányok uralják ezt a világot. Utóbbiak negatív érzésvilágot teremtenek a társadalomban, vagy ahogy önök mondják, információs zajt. A legszomorúbb az, hogy ez a mesterséges virtuális világ már a nemzetközi színtéren befolyásolja az alapvető és valódi döntések meghozatalát.

Ugyanakkor a fehérorosz diktátor szerint van esély a nyugati média hazugságai ellen, és ez nem is olyan bonyolult:

Itt és most, valamennyi rossz tapasztalat ellenére azt mondom, hogy az álhírek formájában megjelenő információs méreg egyetlen ellenszere az igazság. Ahogy a nép mondja: kis mozdulatokkal lehet a nagy tölgyeket kidönteni. Ennek a megközelítésnek köszönhetjük, hogy ellenálltunk és magabiztosan vállaljuk ezt az információs támadást.

Ezután jött a sajtótájékoztató talán legerősebb része. A fehérorosz diktátor arról is beszélt, hogy sosem volt diktátor. “Ahhoz, hogy az ember irányíthasson, megfelelő erőforrásokkal kell rendelkeznie, amelyek nekünk nincsenek. Ezért soha nem diktáltam semmit, és nem is fogok. Fenn kell tartanom hazánk biztonságát és integritását, Fehéroroszország első független államát. Nem vagyunk képesek és hajlandóak másra költeni az erőforrásokat.”

Az uniónak is kijutott a kritika:

Nem kellene úgy hadonászniuk a szankciókkal, mint ahogy a baltával vagy a vasvillával szokás. Ez ugyanis az ellenkező hatást válthatja ki

A disszidálni kényszerült fehérorosz futónő, Kriszcina Cimanuszkaja ügyéről szólva kijelentette, “ha nem irányítják, akkor ezt magától nem tette volna meg, manipulálták. Japánból, Tokióból vette fel a kapcsolatot lengyelországi haverjaival, akik azt mondták neki – szó szerint – hogy amikor a repülőtérre érkezik, fusson oda egy japán rendőrhöz és kiabálja azt, KGB- ügynökök azok, akik őt kitették” – hangsúlyozta az elnök.  Kapott kérdést a Kijevben holtan talált belarusz emigráns, Vitalij Sisov esetével kapcsolatban is. A diktátor tagadta, hogy a rezsimnek köze lenne a történtekhez. “Számunkra ő egy senki volt” – nyomatékosította.

„Ki nekem és Fehéroroszországnak Sisav, aki állítólag elment felakasztani magát?” – tette fel a kérdést Lukasenka. “Sisav (.) Ukrajnában volt. Támogatták az ukrán titkosszolgálatok, hiszen tudják, mivel foglalkoztak. Az önök területén volt. Az önök területén akasztotta fel magát, vagy akasztották fel. Legyenek szívesek, ezzel foglalkozzanak, és arra válaszoljanak, ki akasztott fel egy fehérorosz állampolgárt” Ukrajnában – mondta Lukasenka.

Az ország készülő új alkotmányával kapcsolatban a 2020. augusztus 9-i, erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára megválasztott Lukasenka kijelentette, hogy abban elsődleges lesz a nemzeti jog a nemzetközi jog felett, és a témával kapcsolatos orosz tapasztalatokon fog alapulni.

(Via Népszava/ MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik