Nagyvilág

„Mint egy horrorfilmben” – ezrek menekülnek a tűz elől a második legnagyobb görög szigeten

Alexandros Michailidis / SOOC / SOOC via AFP
Alexandros Michailidis / SOOC / SOOC via AFP

Több ezer ember menekült el otthonából a görögországi Évia szigetén, vasárnap ugyanis már hatodik napja pusztított megállíthatatlanul az erdőtűz a területen, írja a Reuters.

A kikötőben több hajó állt készenlétben, hogy biztonságos helyre menekítse a lakosokat.

A második legnagyobb görög szigeten több fronton is küzdenek a lángok ellen, tucatnyi falut kellett már evakuálni, ráadásul az erős szél miatt újabb településeket érhet el a tűz.

Az biztos, hogy öt faluban is házak égtek porrá, de a kár mértéke egyelőre nem ismert.

Galéria
ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Olyan, mint egy horrorfilmben. De ez most nem film, hanem a valóság, ezt a horrort éltük át az elmúlt egy hétben

– mondta egy 38 éves terhes nő a Reutersnek, amint épp felszállt egy mentőhajóra Pefki városánál. A kikötőt ekkora már hamu borította.

Kedd óta kétezer embert menekítettek ki, köztük idős helyieket is Éviáról. A látvány már-már apokaliptikus, a tűz éjszaka vörösre színezi az eget. Egyelőre semmilyen jelét nem látni annak, hogy a helyzet stabilizálódik.

Giannis Kontzias, a sziget északi részén található Istiaia polgármestere hétvégi sajtótájékoztatóján elkeseredetten arról beszélt,

már túl késő, a terület megsemmisült.

Galéria
ANGELOS TZORTZINIS / AFP

A görög kormány már a hadsereget is bevetette a mentéshez, de többek közt Franciaország, Egyiptom, Svájc és Spanyolország is mentőcsapatokat küldött a helyszínre. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök köszönetet mondott a külföldi segítségért.

Évián több mint 570 tűzoltó küzd a lángok ellen.

Görögországban a múlt héten több helyen 45 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ami az elmúlt három évtized legsúlyosabb hőhullámát is jelentette egyben. Évia mellett más pontokon is erdők kaptak lángra. Athénban például már szinte a levegő is belélegezhetetlenné vált, de ott úgy néz ki, hogy sikerült megfékezni a tüzet.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik