Nagyvilág

Már Putyint is aggasztja a klímaváltozás

KREMLIN PRESS SERVICE / HANDOUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
KREMLIN PRESS SERVICE / HANDOUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Elrendelte az Oroszország északi régióiban álló épületek és építmények rendszeres ellenőrzését a permafroszt olvadása miatt Vlagyimir Putyin elnök egy csütörtöki kormányzati tanácskozáson. Az elnök Irek Faizullin építésügyi minisztert bízta meg az ellenőrzési rendszer kidolgozásával.

Putyin azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a tűzvészek és az árvízek Oroszországban. Bejelentette: pénteken külön tanácskozást tart a kabinettel erről. Az elnök közölte, hogy Oroszországban az éves átlaghőmérséklet 2,8-szer gyorsabban emelkedett az elmúlt 44 évben, mint a globális átlag.

Emlékeztetett arra, hogy az ország területének mintegy 65 százaléka a hideg északon terül el, és sok település épült az úgynevezett örökfagy övezetében a szovjet korszakban.

Kifogásolta, hogy Oroszországban még mindig nincs egységes rendszer a permafroszt állapotának megfigyelésére, és megbízta Alekszandr Kozlov természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős minisztert a hiányosság felszámolásával.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik