Nagyvilág

Elfogták a calabriai maffia vezetőjét

Juan Carlos Lucas / NurPhoto / AFP
Juan Carlos Lucas / NurPhoto / AFP

A bolognai csendőrség és a spanyol rendőrség Madridban elfogta a calabriai maffia, a ‘Ndrangheta vezetőjét, Domenico Paviglianitit – írja az MTI. A hatvanéves férfit gyilkosság és kábítószer-kereskedelem miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a nyolcvanas években. Büntetését később harminc évre csökkentették. 2019 októberében egy „igazságügyi számítási hiba” miatt kiszabadult, és Spanyolországba menekült.

Klánjának kiterjedt befolyása van az észak-olaszországi és a dél-amerikai drogpiacon. Paviglianiti főszerepet játszott a calabriai klánok közötti véres viszályokban, úgy ismerik őt, mint a ‘Ndrangheta hóhérát. A maffiacsaládok közt kitört 1985-ös háború idején – amely összesen 3000 halottat követelt – legalább egy tucat ellenségét ölte meg.

A ‘Ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiája. Domináns szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei. Szakértők becslései szerint a bűnszövetkezet éves globális forgalma 50 és 100 milliárd euró között mozoghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik