Nagyvilág

Barbie babát mintáztak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztőjéről

AFP PHOTO / MATTEL
AFP PHOTO / MATTEL
Korábban Johnny Deppet, Jennifer Lopezt és Chert is meglepte hasonlóval a Mattel.

Különleges elismerésben részesült Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem kutatásvezetője, aki hatalmas részt vállalt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának kifejlesztésében. A Guardian emlékeztet, hogy Gilbert már eddig is csodás gesztusok sorát zsebelte be idén: dámává avatták (ami hasonló kitüntetés, mint a férfiaknál a lovaggá ütés), júniusban pedig állva tapsolta a közönség a wimbledoni tenisztornán.

Most pedig megkapta saját, róla mintázott, egyedi Barbie babáját is.

Az ikonikus játékbabákat forgalmazó Mattel korábban olyan személyekről mintázott egyedi babát, mint Johnny Depp, Jennifer Lopez, vagy Cher, legutóbb pedig a japán teniszező, Naomi Osaka vehette át a saját képmására gyártott játékot, amelynek a készlete órák alatt elfogyott, amint forgalomba került.

Gilbert babáját is árusítani fogja a Mattel, ezzel felhívva a figyelmet arra az emberfeletti munkára, amit a kutatók végeztek a pandémia idején.

Barbie tudja, hogy mindenki, aki a frontvonalban dolgozott, óriási áldozatokat hozott a maga területén. Hogy felhívjuk a figyelmet az erőfeszítéseikre, megosztjuk a történeteiket, hogy inspiráljuk a következő generációt

– mondta el Lisa McKnight, a Mattel alelnöke.

Az elismeréssel kapcsolatban Gilbert is megszólalt, aki bár egy kissé furcsának nevezte a dolgot, örömmel vette át a babát. Ő is azt emelte ki, hogy ez a gesztus remek inspiráció lehet a fiataloknak arra, hogy tudományos pályára lépjenek.

Remélem, hogy a gyerekek a Barbie-mat látva felismerik a tudományos pálya jelentősségét, és felkelti az érdeklődésüket olyan foglalkozások iránt, amire eddig talán nem is gondoltak. Például a vakcinakutatás iránt.

Gilberten kívül a Mattel még öt másik tudományos pályán dolgozó nőnek készített egyedi babát. Köztük van az amerikai egyészségügyben dolgozó Amy O’Sullivan és Audrey Cruz, Chika Stacy Oriuwa kanadai orvos, Jaqueline Goes de Jesus brazil orvosbiológiai kutató, valamint az ausztrál Kirby White, aki újrafelhasználható védőruhát fejlesztett ki a járvány idején forntvonalban dolgozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik