Nagyvilág

Görögországban már a főváros közelében is ég a növényzet

Sotiris DIMITROPOULOS / Eurokinissi / AFP
Sotiris DIMITROPOULOS / Eurokinissi / AFP

Megrövidítették kedden az Akropolisz és több más ókori nevezetesség látogatási időtartamát a nagy hőség miatt a görög fővárosban, amelynek közelében ráadásul lángol a növényzet.

42 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet kedden Athén több részén, a hőhullámot több mint 30 éve a legperzselőbbnek mondják a görög hatóságok.

Az Akropoliszt máskor reggel nyolc órától este nyolcig lehet látogatni, mostantól azonban délután öt óra a határidő.

Athéntól északra közben lángra kapott a növényzet. Száz tűzoltó, 35 autóval és kilenc repülővel próbálja oltani a tüzet, amely egyelőre nem fenyeget lakóépületeket, ipari létesítményeket, ugyanakkor vastag füstfelhővel borítja be a város légterének egy részét. Több vasútvonalon leállt a közlekedés és egy autópályaszakaszt is le kellett zárni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell szembenéznie. A polgári védelem pedig arra figyelmeztette a lakosokat, hogy evakuálhatják a városrészt szükség esetén, és hogy tartsák csukva otthonuk ablakait, nehogy egy bepattanó szikra lakástüzet okozzon.

Görögországban több mint száz helyen kapott lángra a növényzet az utóbbi napokban, és hasonlóan tüzes a helyzet Törökországban, Olaszországban és Franciaország déli vidékein is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik