Nagyvilág

Nem a most megtalált aktivista az első, fára felakasztott fehérorosz, egy éve egy tüntető is így végezte

MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Kedden írta meg a Reuters, hogy holtan találták Kijevben Vitalij Sisov fehérorosz aktivistát, akinek eltűnését azután jelentették be, hogy nem tért haza a reggeli kocogásból. A férfit lakásától nem messze találták meg egy parkban, felakasztva. Az ukrán rendőrség gyilkosság miatt indított nyomozást az ügyben, valamint azt is vizsgálják, hogy öngyilkosságnak álcázott gyilkosság történt-e.

Az aktivista esete kísértetiesen hasonlít ahhoz a tavaly agusztusi esethez, amikor egy fehérorosz tüntetőt találtak holtan, aki Aljakszandr Lukasenka elnök diktatórikus rendszere elleni demonstrációkon vett részt. Nikita Krivtsovról több mint egy hétig a barátai és családtagjai sem hallottak azután, hogy részt vett a tüntetéseken, majd egy minszki erdős területen találták meg a férfi holtestét egy fára felakasztva. A fehérorosz rendőrség akkor azt közölte, nincs bizonyíték a bűncselekményre, így öngyilkosságként könyvelték el az esetet.

Azonban a CBS news-nak nyilatkozó családtagok és barátok a férfi temetésén azt mondták, biztosak benne, hogy a rendőrök ölték meg Krivtsovot.

100 százalékig biztos vagyok benne, hogy a rendőrség kezében halt meg. Ha ezt meg tudták csinálni vele, attól tartok, bárkivel megtehetik.

– ezt Alekszandr Novik, Krivtsov barátja mondta.

Kiderült, Krivtsovot videóra vették az egyik tüntetésen, amint felemelte a fehérorosz ellenzéki zászlót, miközben egy sor minszki rohamrendőrrel találkozott. A felvételen látható, hogy egy rendőr videókamerával rögzíti a tüntetőket, akiket így később azonosítani tudtak. Az elhunyt férfi barátai szerint ezért ölték meg a Krivtsovot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik