Nagyvilág

Az ENSZ nem akar békefenntartó erőket küldeni Afganisztánba

HOSHANG HASHIMI / AFP
HOSHANG HASHIMI / AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem fontolgatja egy afganisztáni békefenntartó erő létrehozását, jóllehet az országban kialakult helyzet súlyos aggodalomra ad okot az amerikai erők hirtelen kivonásának fényében – jelentette ki hétfőn T.S. Tirumurti indiai ENSZ-nagykövet, akinek országa elnököl augusztusban a világszervezet legfelső szintű egyeztető, döntéshozó és végrehajtó testületében.

Jelenleg (…) azt figyeljük, hogyan alakulnak a tárgyalások (…), abban reménykedünk, hogy a béketárgyalások hamarosan eredményre vezetnek. Azt reméljük emellett, hogy nem kerül sor katonai megoldásra,

mondta az indiai diplomata New Yorkban újságíróknak.

Megjegyezte, hogy az afganisztáni helyzet a BT minden tagjában súlyos aggodalmakat kelt. A fegyveres erőszak fokozódik. Nők, lányok és kisebbségek kerülnek szisztematikusan célkeresztbe. Nemrég támadást intéztek az ENSZ heráti központja ellen – sorolta Tirumurti. Az ENSZ-nek nincsenek békefenntartói Afganisztánban. Ottani támogató missziója (UNAMA) egy politikai misszió.

António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric hétfőn azt mondta, hogy afganisztáni stábjuk biztonságát rendkívül komolyan veszik. Mint elmondta, az ENSZ munkatársainak védelme végső soron a helyi hatóságok felelőssége, de az Egyesült Nemzetek Szervezete is megteszi a szükséges intézkedéseket és együttműködik a helyi hatóságokkal. „A helyzet alakulásával meg fogjuk hozni a szükséges óvintézkedéseket” – tette hozzá.

A főtitkár szóvivője az afganisztáni helyzet politikai rendezését és a harcok leállítását nevezte kívánatosnak,

és egy olyan politikai rendezést, amely figyelembe veszi azokat az emberi jogokat, amelyekre szert tett minden afgán, de különösen a nők és a kisebbségek Afganisztán szerte az elmúlt években,

hangsúlyozta.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy tálibok erőszakos cselekményeire tekintettel Washington nyolcezer főre bővíti az Egyesült Államokba befogadható afgán menekültek számát. Az amerikai erőkkel együttműködő afgán állampolgárok első, több mint 200 fős csoportja pénteken érkezett meg az Egyesült Államokba.

Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak, és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban, ugyanakkor még nem került kezükre egyetlen tartományi főváros sem. A biztonsági helyzetre tekintettel több ország is felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét a leghamarabb elérhető kereskedelmi járatokkal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik