Nagyvilág koronavírus

Hétfőtől könnyebb lett Angliába utazni

Tolga Akmen / AFP
Tolga Akmen / AFP

Hétfőtől karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Angliába azok az EU-s és amerikai állampolgárok, akik nem a szigetországban vették fel a koronavírus elleni oltás két dózisát. A brit kormány rendelete alapján az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagokban részesültek.

A korábbi szabályozás alapján július 19. óta nem kellett tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról tértek vissza Angliába, és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

Hétfőig ez a könnyítés azonban csak azokra vonatkozott, akik az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták.

Hétfőtől azok az amerikai és EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek, és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot, és ide tartozik au Egyesült Államok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik