Nagyvilág

Elfogtak valakit Törökországban, mert erdőtüzeket gyújtott

Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan elnök szombaton Marmaris városában tartott sajtótájékoztatóján. A törökországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma közben hatra emelkedett. Erdogan szerint az őrizetbe vett illetőt a Milas városánál keletkezett erdőtűzzel hozzák összefüggésbe. „A kötelességünk megtalálni azokat, akik felgyújtják erdeinket” – mondta az államfő.

Kapcsolódó

Az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel. Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzoltók megpróbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket. Műholdfelvételeken látszik, hogy az Antalya és Mersin tartományokban égő növényzet füstje elérte a tőlük 150 kilométerre fekvő Ciprust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik