Nagyvilág

Szabad választásokat ígért a mianmari katonai diktátor

Evgeny Biyatov / Sputnik / Sputnik via AFP
Evgeny Biyatov / Sputnik / Sputnik via AFP

Mianmarban fél éve vette át a hatalmat az országban hagymonyosan erős pozíciókkal rendelkező hadsereg. Aung Hlaing, a mianmari katonai junta vezetője ebből az alkalomból új, többpárti választás megrendezését ígérte vasárnap. A katonai vezető az MTI szerint azt is közölte, hogy kormánya kész együttműködni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) különmegbízottjával.

Mianmarban február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával került a főhatalom a hadsereg kezébe, majd őrizetbe vették a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori, de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők több mint 930 embert öltek meg, és csaknem hétezret vettek önkényesen őrizetbe a junta elleni tüntetések elfojtásakor.

A karhatalmi erőszak ellenére a demonstrációk folytatódnak az országban, pénteken Rangunban és Mandalaj városában vonultak az utcára az emberek.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet emberiesség elleni bűntények elkövetésével, gyilkosságokkal, emberrablásokkal, kínzásokkal, nemi erőszakkal és másfajta szexuális bűntényekkel vádolja a katonai vezetőket.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint a hadsereg legalább nyolc sajtóorgánum működési engedélyét vonta be, és több tucat újságírót tartóztatott le.

Az ASEAN-tagállamok vezetői április végén csúcstalálkozót tartottak az indonéziai fővárosban, Jakartában a mianmari válság megvitatására. A résztvevők egyezségre jutottak egy ötpontos válságrendezési tervben, amelyet aláírt Min Aung Hlaing tábornok is. Az egyezményben szerepeltek felhívások az erőszak beszüntetésére, illetve az is, hogy lehetővé teszik egy regionális megbízott látogatását az országba.

Mianmar kész munkálkodni az ASEAN-együttműködésen a szervezet keretein belül, beleértve a párbeszédet az ASEAN mianmari különmegbízottjával

– fogalmazott tévébeszédében a katonai junta vezetője.

Az ASEAN külügyminiszterei hétfői tanácskozásukon véglegesítik a mianmari különmegbízott feladatait, amelyek az erőszak megszüntetését, a junta és az ellenzék közti párbeszéd elősegítését szolgálják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik