Nagyvilág europoli

Kitoloncolással fenyeget EU-s állampolgárokat Nagy-Britannia

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

Úgy tűnik, hogy a brit belügyminisztérium megsérti a Brexit-megállapodást – állítja a Bail for Immigration (Bid) nevű jogvédő szervezet.  A Guardian erről szóló cikke szererint a szervezet azt állítja: a belügyi szervek olyan EU-s állampolgárokat vesznek őrizetbe, és helyezik kilátásba a kitoloncolásukat, akik időben és  szabályosan letelepedési engedélyt kértek, amely elviekben az eljárás végéig védené az Egyesült Királyságban való tartózkodáshoz fűződő jogaikat.

A brit kormány többször is ígéretet tett arra, hogy bárki, aki június 30 -ig benyújtotta a szükséges papírokat, megtarthatja az eddig meglévő jogait az eljárás végéig. A Bid szerint a Brexit-megállapodás megsértése a belügyminisztérium tisztviselőinek hozzá nem értésével áll összefüggésben.

A szervezet július 29 -i keltezéssel levelet írt, ebben aggodalmát fejezi ki, amiért a belügyminisztérium nem nyugtázza a letelepedési státusz iránti kérelmek beérkezését azokban az esetekben, amikor uniós polgárok kiutasítását tervezi.

Az közölték, ha a levélre a hét végéig nem kapnak választ a minisztériumtól, akkor hivatalos panaszt nyújtanak be az Európai Bizottsághoz.

A Guardian szerint megkérdezett jogászok szerint ez döntő csatát jelent az EU állampolgárainak jogai védelmében a Brexit utáni időkre vonatkozólag. A jogászok figyelmeztettek, hogy hogy a kérlemek elismerésének elmulasztása potenciálisan ezer embert is érinthet.

Pénteken szabadon bocsátottak egy őrizetben tartott uniós állampolgárt, akit a brit belügyminisztérium ki akart toloncolni, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem lehet őt kitoloncolni, mivel szabályosan nyújtotta be a kérelmét. A Belügyminisztérium a lap szerint ugyanakkor nem kért bocsánatot, és nem adott magyarázatot, miért állította korábban, hogy nincs bizonyíték rá, hogy az érintett kérelmet nyújtott volna be.

Szabadulása után a fogva tartott uniós állampolgár anonimitást kérve úgy fogalmazott:

Játszani próbálnak az életemmel és a családom életével, ez nem fair. Állítólag még vannak jogaim.

Pierre Makhlouf, a Bid jogi igazgatója  azt mondta:

 Úgy tűnik, a belügyminisztérium előre eldöntötte egyes uniós állampolgárok sorsát, akikről úgy gondolhatják, hogy könnyen eltávolítható.

A probléma a jelek szerint elsősorban a postai úton küldött kérelmeket érinti, a digitálisan benyújtott kérelmek érvényességét  kevesebb esetben vitatták.

Araniya Kogulathas, a Bid Európai Gazdasági Térség című projektjének jogi vezetője arról beszélt, hogy papír alapú kérelmeket inkább a kiszolgáltatottabb és marginalizált csoportokhoz tartozó személyek nyújtottak be, köztük idősek vagy fogvatartottak, akik nehezen vagy egyáltalán nem jutnak számítógéphez. Kogulathas hozzátette:

Ez különösen nehéz azok számára, akiket a börtönökben vagy idegenrendészeti eljárás keretében tartanak fogva, és akik közül néhányan a koronavírus-járvány miatt akár napi huszonhárom órát is zárkában tölthetnek.

A Bid ugyanakkor olyan európai migránsról is tud, aki annak ellenére, hogy online nyújtotta be a kérelmet, kiutasításról szóló értesítést kapott a belügyminisztériumtól.

A belügyminisztérium szóvivője az állításokat „teljesen alaptalannak” nevezte.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik