Nagyvilág

Kim Dzsongun húga figyelmeztette Dél-Koreát

Észak-Korea óva intette vasárnap Dél-Koreát az Egyesült Államokkal közös újabb hadgyakorlatoktól néhány nappal a két ország közötti forródrót helyreállítását követően. Az ilyen manővereket ugyanis a phenjani vezetés „nemkívánatos nyitánynak” tekinti, amely aláássa Dél- és Észak-Korea vezetőinek a kölcsönös bizalom helyreállítása iránti erőfeszítését – közölte Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga. Kim Jodzsong, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlatok „árnyékot vetnének a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére”.

Hírügynökségek szerint Kim Jodzsong nyilatkozata nyomásgyakorlásként értékelhető, hogy Szöul mondja le a nyári manővereket, amelyeket rendszerint augusztusban szoktak megtartani. A phenjani vezetés a hadgyakorlatokban támadási előkészületeket vél látni, amit Washington és Szöul is rendre cáfol.

Mindemellett egyelőre nem világos, hogy az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat mikor, és milyen mértékben fogják megtartani. A szöuli vezetés attól tart, hogy mindez káros hatással lehet az északi szomszédjával a nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásokra. Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentették egyes hadgyakorlatok méretét.

Kim Jodzsong a kedden helyreállított forródrótra hivatkozva úgy fogalmazott, hogy mindössze a fizikai kapcsolatot állították helyre, a két ország vezetője közötti esetleges csúcstalálkozóra vonatkozó találgatásokat pedig túl korainak nevezte. A két Korea vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két ország kapcsolatát.

A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozóját követően, amelyen Mun Dzsein dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet. Mun kormánya abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.

(MTI)

Ajánlott videó