Michele Spatari / AFP
Nagyvilág

Csillapodik a járvány, újra pusztítani kezdték az orrszarvúkat a vadorzók

A pandémia csillapultával újra aktivizálódtak a Dél-afrikai Köztársaságban a vadorzók, akik 249 orrszarvút ejtettek el a tülkükért 2021 első felében. Egyharmadával többet, mint a koronavírus-járvány sújtotta 2020 hasonló időszakában, amikor 166 rinocéroszt öltek meg – közölte a környezetvédelmi miniszter szombaton, a vadőrök világnapján. A vadorzás mindazonáltal még nem érte el a járvány előtti szintjét: 2019 első felében 318 orrszarvú esett vadorzók áldozatául.

A kihalás fenyegette rinocéroszok több mint felét, 132-t az ország legnagyobb nemzeti parkjában, a Kruger Nemzeti Parkban ölték meg. A Krugerben összesen 715, vadállatok elleni támadást észleltek, négy százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Országszerte 125 embert tartóztattak le vadorzásért vagy orrszarvútülök csempészéséért. A világ orrszarvúinak nyolcvan százaléka Dél-Afrikában él.

A világnap alkalmából a környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a vadorzás ellen és a vadállomány védelmében folytatott küzdelem frontvonalában a vadőrök harcolnak, akik „nap mint nap az életüket kockáztatják”. Dél-Afrika egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága és természetvédelmi területe, a Kruger Nemzeti Park történetében első ízben május 1. óta egy nő, Cathy Dreyer vezeti a vadőrök csapatát – írja az MTI.

Ajánlott videó