Nagyvilág

Finnországban az elmúlt 50 év legsúlyosabb erdőtüze pusztít, Törökországban már több halálos áldozata van a bozóttüzeknek

MTI/AP
MTI/AP

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít Finnországban: ötödik napja égett pénteken az erdő az ország északnyugati részén, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe.

Szerte az országból küldtek tűzoltókat a Helsinkitől ötszáz kilométerre északra fekvő Kalajoki folyó völgyébe, ahol 250 tűzoltó és katona, illetve négy helikopter oltja a lángokat. Az erős szél táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra. Mintegy háromszáz hektáron ég az erdő, ennél nagyobb tűzvész csak 51 évvel ezelőtt volt a térségben.

Pénteken esett ugyan némi eső, de Jarmo Haapanen tűzoltóparancsnok legalább egy, vagy akár két-három hét is kell ahhoz, hogy teljesen eloltsák a tüzet, miközben a parázsló aljnövényzet is folyamatos veszélyt jelent.

Közben Törökországban négyre emelkedett a bozóttüzek halálos áldozatainak száma. A tűzoltók már harmadik napja küzdenek a lángokkal, amelyek 17 tartományban több mint hatvan helyen csaptak fel. Az oltásban négyezer ember, három repülőgép, 38 helikopter és kilenc drón vesz részt. Tucatnyi faluból kiköltöztették a laskosokat és néhány szállodából is a vendégeket meg a személyzetet az Égei- és a Földközi-tenger partján, olyan helyeken, amelyek igen népszerűek a külföldi üdülők körében. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel. Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás.

Közben megindult a nyomozás a tüzek keletkezésének okáról, és három embert őrizetbe vettek. A térség más területein is lángol több helyen a növényzet. Görögországban negyven tüzet jelentettek az elmúlt 24 órában. Kedden Athéntól északra leégett egy fenyőerdő és otthonok tucatjait érte tűzkár, mielőtt sikerült megfékezni a lángokat. Libanon északi, hegyvidéki részén szintén nagy területen pusztított tűz fenyvesekben. Az oltás során legalább egy tűzoltó meghalt.

forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik