Nagyvilág

Komoly nemtetszést váltott ki a játék, amiben Hitlert kell kezelni, hogy ne legyen holokauszt

FRANCE PRESSE VOIR / AFP
FRANCE PRESSE VOIR / AFP
A játék sokak szerint rossz ízlésről tesz tanúbizonyságot és sértő.

Heal Hitler: ez egy új videójáték neve, ez egy szójáték a Heil, Hitlerrel. A heal angolul gyógyítást jelent. A nem túl ízlésesnek hangzó játékban a felhasználó a diktátor terapeutáját játssza, a végső cél pedig az, hogy a kezeléssel megelőzze a holokausztot.

Te vagy Hitler pszichológusa 1925-ben. Diagnosztizáld a komplexusait jungi és freudi pszichoterápia használatával, és próbáld meggyógyítani. Oldd fel a traumáját és előzd meg a katasztrófát terápiával és pszichológiával. Érd el, és kerüld el a háborút és a holokausztot

– olvasható a játékleírásban az indy100 cikke szerint. Egy hosszabb verzióban pedig az is:

Hitler ember volt ugyanúgy, ahogy te is az vagy. Ha elhatárolod magad tőle, dehumanizálod őt, szörnyetegnek nevezed, akkor pszichológiai kárt okozol magadnak. Hogy fejleszd magad, fel kell ismerned, hogy bizonyos körülmények között te is olyan emberré válhatsz, mint Hitler. Mindketten jók és gonoszok is vagytok.

És ha nem ismerjük fel, hogy valaki, mint Hitler visszatérhet, akkor a történelem megismétlésére vagyunk ítélve.

A játék fejlesztője, Jon Aegeis azt mondja, a játékban a tények történelmileg hitelesek, nem gondolja magát náci védelmezőnek, mert cseh és felmenői tízezrei haltak meg Hitler miatt. Kissé ellentmond ennek, hogy a „pszichológiai számítógépes játékát” jobboldali Reddit-aloldalakon reklámozta, osztotta meg. A Reddit-felhasználók közül pedig elég sokan felháborodtak, hogy a játék nagyon sértő és rossz ízlésű.

Aegis azzal védekezett, hogy ő pszichológiai játékot akart készíteni, és akkor ki mással, mint a világ legvitatottabb személyével.

Untam azokat a játékokat, amikben meg kell ölni Hitlert. Mi lenne, ha más módon próbálnánk megelőzni a háborút?

A játék előzetese itt elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik