Nagyvilág

Nem volt covid oltás után tüneted? Ezért lehetett (X)

Covid oltás után egyesek fáradékonyságot, hőemelkedést és enyhe végtagfájdalmat érezhetnek, mások pedig tünetmentesen esnek át az oltáson. Ha nem volt tüneted, felmerül a kérdés, hogy valóban hatékony volt-e a kapott oltás. Szerencsére az esetek többségében egyáltalán nem kell aggódnod. De mi miatt vészelhetted át tünetmentesen a koronavírus elleni oltást követő napokat? Ennek jártunk utána!

Miért nem lehetett tüneted a covid oltást követően?

A mellékhatásokkal kapcsolatban jelenleg is zajlanak vizsgálatok, de elsősorban minden a szervezeted sajátos reakcióin múlik.

Mindenkinek máshogy reagál a szervezete

Szinte mindegyik védőoltás esetében számolhatunk néhány napig tartó, kissé kellemetlen mellékhatásokkal. A COVID-19 vakcina után gyakori lehet a vállak elzsibbadása vagy az enerváltság, illetve az alacsonyabb láz és fejfájás is. Az esetek többségében ezek a tünetek néhány napon belül megszűnnek. Súlyosabb vagy hosszabb ideig tartó panaszok pedig csak nagyon ritkán merülnek fel.

Ha szerencsés vagy, akkor akár teljesen tünetmentesen várhatod, amíg a szervezetedben megindul az ellenanyag-termelés. Az oltás után tehát leggyakrabban csak enyhe fájdalom vagy fáradtság érezhető, de vannak, akiknél egyáltalán nem jelentkeznek mellékhatások.

Milyen tényezők befolyásolhatják a covid oltás utáni mellékhatások mértékét?

●       Kor

●       Nem

●       Genetika

●       Gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata

●       Immunrendszer jelenlegi erőssége

●       Táplálkozás

Hogyan derítheted ki, hogy hatékony volt-e az oltás?

Oltás után jogosan merül fel a kérdés, hogy a szervezetünket valóban hatékony védelemmel ruházta-e fel az adott covid oltás. Ilyenkor célszerű a vírusfertőzés ellen termelt ellenanyagok jelenlétét vagy pontos számát kideríteni. Az ELISA teszten például vérvétel útján történik a mintavétel, és már 5 napon belül kézhez kapod az eredményeket. Így megállapíthatod, hogy a szervezeted termelt-e antitestet az oltást követően.

Oltás után mennyi idővel célszerű antitest vizsgálatra menni?

●       2-3 héttel. Ugyanis a vakcina beadását követően a szervezetnek még időre van szüksége ahhoz, hogy a koronavírussal szembeni ellenanyagok termelődni kezdjenek. Habár az oltás utáni kb. 2-3 hetes időszakban még nem mutathatók ki az antitestek, de a szervezet már mindenbizonnyal gőzerővel dolgozik a termelésükön.

Ha covid oltás után nem volt tüneted, ne aggódj! Ugyanis oltás után az esetek túlnyomó többségében csupán olyan enyhe panaszok lépnek fel, mint a fejfájás vagy az izomfájdalom és a fáradtság. Ha pedig ezeket elkerülted, még a vártnál is gördülékenyebben estél túl a vakcina beadásán. Ilyenkor a tested már dolgozik a koronavírus elleni védőfalak felhúzásán, csupán egy kis időre van szüksége. Ha mindenképpen ellenőrizni szeretnéd az ellenanyagok jelenlétét vagy akár a pontos számát, az oltás után 2-3 héttel jelentkezz Centaur XPT vagy ELISA tesztre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik