Nagyvilág koronavírus

Tüntetők torlaszoltak el Pozsonyban egy forgalmas közlekedési csomópontot

Tibor Bognar / Photononstop / Photononstop via AFP
Tibor Bognar / Photononstop / Photononstop via AFP

Járványszkeptikus tüntetők torlaszolták el Pozsonyban az elnöki palota előtti közlekedési csomópontot csütörtökön valamivel dél előtt, így sem azt autók, sem a helyi tömegközlekedés buszai nem tudnak áthaladni. A Grassalkovich-palota előtti térre reggel óta mintegy ezren vonultak ki. A palota kertjét csütörtökre és péntekre biztonsági okból le is zárták a látogatók elől.

A tiltakozók a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint azt közölték, hogy általános sztrájkot hirdetnek a jogaik korlátozása és a „nemzet irtása” ellen tiltakozva. A tüntetők közül többen a koronavírus elleni oltás elutasítására szólítottak fel. Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, a szlovák kormányt és a parlament tagjait szidalmazták, és negatívan nyilatkoztak a sajtóról és az újságírókról is, nem függetlenül attól, hogy a  világjárványt átverésnek nevezték.

A pozsonyi tüntetők a jelek szerint új fogalmat is bevezettek, ez a

higiénokrácia,

amelyet az Új szó tudósítása szerint rögtön meg is szeretnének állítani. A lap tudósítója azt írja, „csak reménykedni tud, hogy ez alatt nem a kézmosás, esetleg más, személyi higiéniai szokások elutasítását érti”.

Múlt hét pénteken az MTI szerint szintén több száz ember tüntetett a pozsonyi parlament épülete előtt, a szlovák kormány járványügyi intézkedései és a közegészségügyi törvény tervezett módosítása ellen. Akkor azt követelték, hogy a törvényhozás ne fogadja el a közegészségügyi törvény kormány által beterjesztett módosítását. A vitatott jogszabály szerint a közegészségügyi hivatal a járványügyi intézkedések érvényesítésekor figyelembe veszi, hogy az emberek rendelkeznek-e digitális Covid-igazolvánnyal. A múlt pénteki tiltakozás résztvevői szerint ez hátrányosan érinti a be nem oltottakat.

A tüntetőket és céljaikat a helyszínen akkor támogatásáról biztosította a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette populista Smer-SD és a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) több képviselője is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik