Nagyvilág

Több száz gyereket bántalmaztak szexuálisan egy londoni tanács munkatársai

Az ügyről készült jelentés szerint a gyerekeknek józan ésszel nehezen felfogható kegyetlenkedéseket kellett átélniük.

A dél-londoni Lambeth kerület tanácsának gondozása alatt álló több mint 700 gyerek szenvedett el több évtizeden keresztül szexuális visszaélést józan ésszel nehezen felfogható módon

– ezzel az eredménnyel zárult az a kedden nyilvánosságra hozott vizsgálat, amit a gyerekekkel szembeni intézményi szexuális visszaéléseket vizsgáló független bizottság (IICSA) végzett.

A bizottság szerint Lambeth kerületi tanácsának munkatársai a hatvanas és a kilencvenes évek között úgy kezelték a gondozásuk alatt álló gyerekeket, mintha életük egyáltalán nem is számított volna: a gondozók szexuális bűnelkövetők prédájának tették ki a gyerekeket, ami élethosszig tartó, szörnyű következményekkel járt a sértettek számára.

„A bentlakásos gyermekotthonokban és nevelőotthonokban élő gyerekek több évtizeden keresztül olyan szintű kegyetlenséget és szexuális visszaéléseket szenvedtek el, amelyeket nehéz felfogni” – fogalmazott Alexis Jay, a vizsgálat vezetője. „A zaklatás, a megfélemlítés, a rasszizmus, a nepotizmus és a szexizmus oly sok éven keresztül virágozhatott a tanácson belül, mindezt a korrupciós és a rossz pénzügyi gazdálkodás ellenére.”

A vizsgálat szerint a rossz bánásmód miatt panaszt tévő gyerekek szavainak hitelességét kétségbe vonták és elutasították. A jelentés szerint 705 gyerek számolt be szexuális zaklatásról, nemi erőszakról és egyéb visszaélésről Lambeth három gyermekotthonában. Bár számos gyerek jelentette az eseteket azok megtörténte után, négy évtized alatt mindössze egyetlen gondozót büntettek meg.
A jelentés szerint a Lambeth kerületi tanács alkalmazottjai érzéketlen módon figyelmen kívül hagyták a veszélyeztetett gyerekeket, akiknek gondozásáért fizették őket, illetve a rasszizmus nyilvánvaló volt abban az ellenséges bánásmódban, amelyben a tanács gondozása alatt álló színes bőrű gyerekek részesültek.

Az jelentés felszólította a rendőrséget, hogy vizsgálja meg a bűnügyi nyomozás lefolytatásának lehetőségét annak a fiúnak az ügyében, aki 1977-ben megölte magát egy gyermekotthonban, miután visszaélést szenvedett el az egyik gondozó részéről.

Claire Holland, a Lambeth jelenlegi vezetője úgy fogalmazott, a tanács mélységesen sajnálja a döbbenetes visszaélést, miközben az egyik áldozat fogadkozik, addig folytatja küzdelmét, amíg az elkövetők nevét nyilvánosságra nem hozzák.

A többéves vizsgálat azután indult, hogy kiderült, a BBC közszolgálati televízió egyik legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011-ben elhunyt Jimmy Savile évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyerekek sérelmére. A bizottság a gyermekvédelmi hiányosságokat vizsgálja több területen, köztük az egyházi fenntartású iskolákban, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében és az interneten is, következő jelentését várhatóan jövőre teszi közzé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.