Nagyvilág

Fokozottan védik Kuba párizsi nagykövetségét a keddi támadás után

Molotov-koktélokkal vették célba az épületet, Kuba diplomáciájának vezetője terrortámadást emleget.

Megerősítették Kuba párizsi nagykövetségének védelmét kedden a francia hatóságok, miután a képviseletet hajnalban Molotov-koktélokkal támadták meg. A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint a támadásban senki sem sérült meg, csak anyagi kár keletkezett. A bűncselekmény ügyében vizsgálatot indítottak.

Az esettel kapcsolatban Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter azt hangoztatta, hogy “terrortámadás” történt, és erőszak szításával vádolta meg az USA-t. „Az Egyesült Államokat terheli a felelősség az országunk ellen folytatott folyamatos kampányért, amely ilyen tetteket szül” – fogalmazott a kommunista ország diplomáciájának vezetője.

Az elmúlt hetekben  évtizedek óta példátlan tiltakozások kezdődtek a karibi diktatúrában, több ezren vonultak utcára az elnyomás és a nélkülözés ellen demonstrálva. Kuba gazdasága erősen kitett a turizmusnak, amely a koronavírus-járvány miatt összeomlott. Az országot emellett évtizedek óta amerikai szankciók sújtják, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből egyaránt, miközben a járvány csak súlyosbodik. A kubai kormány a tiltakozásokat erőszakos zavargásoknak minősítette, amelyeket Havanna szerint az Egyesült Államok szít, hogy megossza a kubaiakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik